Home VestiEkonomija Francuska povećala svoj prognozirani deficit

Francuska povećala svoj prognozirani deficit

by bifadmin

Francuska je upravo smanjila prognozu svog rasta u 2014. sa 1,2% na 0,9%. Što se tiče ovogodišnjeg ekonomskog rasta on će biti samo 0,1%, tako da je ono što se smatra oporavkom još u zametku u ovoj zemlji.

Ovaj potez (smanjenje prognoze rasta) druge evropske ekonomije slaže se sa preporukama MMF-a i Evropske komisije koji su upozoravali da su francuske projekcije suviše optimistične. Evropska komisija je inače dala Francuskoj vremena do 2015. godine da dovede svoj deficit ispod 3% BDP-a, uz uslov da reformiše svoj pre svega penzioni sistem.

greska

Francuska se nadala da će već naredne godine njen deficit biti 2,9%, međutim ispostavilo se da je morala i ovu prognozu da pomeri, na 3,6%. Neki analitičari smatraju da ova zemlja ni do 2015. neće uspeti da smanji svoj deficit na traženu meru, jer jako sporo smanjuje javnu potrošnju.

Inače, francuska socijalistička vlast koja je izbore osvojila pričama o oporezivanju bogatih i sličnim populističkim obećanjima, uvidela je da i to neće biti lako ostvarivo pa je odustala od povećanja poreza planiranog za sledeću godinu, kako ne bi gušila rast ekonomije.

Izvor: Rojters

Pročitajte i ovo...