Home VestiBiznis & Finansije MMF: Mere dobre, potrebna istrajnost

MMF: Mere dobre, potrebna istrajnost

by bifadmin

Tim Međunarodnog monetarnog fonda (MMF ), koji je prevodila Zuzana Murgasova, okončao je posetu Srbiji sa zaključkom da je ekonomska situacija u zemlji i dalje krhka te da se u Srbiji očekuje skroman oporavak sa rastom BDP od 1.5 procenata – nešto niži od oktobarske projekcije 2013 World Economic Outlook – prevashodno zahvaljujući oporavku poljoprivrede i snažnom izvozu automobila. To će pomoći da se smanji deficit tekućeg platnog bilansa koji će ipak ostati značajan. Međutim, slaba dostupnost kredita i kontrakcija domaće tražnje imali su značajan uticaj na slabiji ekonomski oporavak, konstatuje se u saopštenju.

 
Očekuje se da će deficit sektora države ( uključujući i troškove rešavanja pitanja banaka, plaćanja zaostalih obaveza, i plaćanja za tzv garancije ) dostići oko 7,5 odsto BDP-a ove godine. Inflacija je u padu, ali je stopa nezaposlenosti od oko 25 odsto i dalje veliki društveni problem, saopšteno je po okončanju razgovora.
„Ambiciozna fiskalna konsolidacija i strukturne reforme čiji je cilj da se preokrene nagli porast javnog duga i podsticanje održivog rasta su hitni prioriteti, prepoznati od strane vlasti. Planovi države za fiskalnu konsolidaciju navedeni u nacrtu srednjoročne strategije – o kojoj se trenutno raspravlja – podrazumevaju niz mera koje imaju za cilj da postave javne finansije na održive temelje.
Konkretno , napori da se smanje plate u javnom sektoru i subvencije, kao i mere za jačanje prikupljanja prihoda, su odgovarajući. Puna primena ovih mera, počev od 2014 će biti važan korak u pravom smeru i signal da su vlasti rešile da se uhvate u koštac sa ekonomskim izazovima.
U isto vreme,  potrebno je da se identifikuju i sprovedu dodatne mere sveobuhvatne i trajne konsolidacije da bi se ostvarili ciljevi vezani za stabilizaciju i preokret u sadašnjem tempu povećanja javnog duga prema BDP-u u narednih nekoliko godina. U tom smislu, dostupni izvori povoljnog finansiranja treba da se u potpunosti koriste za smanjenje troškova servisiranja duga, a ne da budu iskorišćeni da bi se oslabio tempo fiskalne konsolidacije. To je neophodno kako se ne bi ugrozila održivost javnog duga.
sve manje novca kod potrosaca
„Široko postavljene strukturne reforme treba da podrže fiskalno prilagođavanje. Potrebno je preduzeti korake za poboljšanje poslovne klime i smanjiti uticaj države da bi se obezbedio podsticaj za nove investicije, ekonomsku diversifikaciju i održivi rast privatnog sektora u cilju otvaranja novih radnih mesta. U tom smislu, osoblje pozdravlja početak dugo odlaganog restrukturiranja društvenih preduzeća. Vladini planovi za reformu tržišta rada i poboljšanje poslovne klime su ohrabrujući. Blagovremene zakonodavne promene i postojano sprovođenje sveobuhvatnih reformi u ovim oblastima će biti od suštinskog značaja.“
Ostale strukturne reforme pre svega penzijskog sistema, javne uprave, zdravstva i obrazovanja treba da počnu bez daljeg odlaganja.
Misija je pozdravila kontinuiranu posvećenost NBS da spusti inflaciju u planirane okvire. Popuštanje monetarne politike je odloženo i predstavlja odgovarajući potez u svetlu obnovljene finansijske nestabilnosti tržišta i može biti nastavljeno kada fiskalna konsolidacija bude na čvrstim osnovama a na tržištu ojača poverenje u ekonomske mere vlade, navodi se u saopštenju.

Pročitajte i ovo...