Home VestiEkonomija Prodi: Latinske zemlje da se udruže protiv Nemačke koja forsira jak evro

Prodi: Latinske zemlje da se udruže protiv Nemačke koja forsira jak evro

by bifadmin

Romano Prodi (bivši predsednik Evropske komisije) pozvao je Latinski front (Francusku, Italiju i Španiju) da ustanu protiv Nemačke zbog koje jak evro šteti njihovom oporavku.

Prodi tvrdi da će visok kurs evra dovesti do propadanja prvo njihovih a potom i nemačke priverde: “Nemački industrijalci znaju da neće moći da prodaju nijedan Mercedes u Evropi, ali ne rade dovoljno da spreče nadolazeću krizu”.

R.Prodi

Nemci su po njegovim rečima “manijakalno restriktivni” zato što svaku svoju odluku vagaju uz pomoć proračuna “teorije igara” i uverenja da će “nevaljali Latini uvek varati i muljati sve dok ne budu izloženi velikom riziku za svoje akcije”.

ECB se po Prodiju ne ponaša više kao centralna banka već kao sprovodilac političkih pritisaka.

Italiju on naziva “fiskalnim svecem” – ona je jedina velika ekonomija u razvijenom svetu koja pokušava da održi budžetsku ravnotežu i koja će ove godine imati budžetski suficit od 2,5% BDP-a, pa ipak joj dug konstantno raste. O ovoj zamci večitog dugovanja pisali smo u tekstu Tehnologija legalne pljačke.

Zato Prodi predlaže zajedinčki pristup svih oštećenih tokom krize – južnih zemalja, Irske i Francuske koje bi mogle da imaju većinu u Savetu ministara EU, Savetu za upravljanje ECB-om, i drugim telima Unije pomoću kojih bi se mogao obnoviti Maršalov plan ili uspostaviti Abekonomija u Evropi. Ove zemlje se ne plaše inflacije poput Nemačke i zalažu se za rast. Ako bi Nemačkoj to mnogo smetalo, smatra Prodi, može slobodno da izađe iz Unije.

Izvor: The Telegraph i Financial Times

Pročitajte i ovo...