Home Vesti Japan: Bitkoin nije valuta, a Kinezi ga zabranili

Japan: Bitkoin nije valuta, a Kinezi ga zabranili

by bifadmin

Brojne zemlje već su nametnule ograničenja na transakcije u Bitkoinima. Njima se pridružio i Japan, čija je vlada izjavila da Bitkoin nije valuta, ali da neke transakcije koji koriste virtuelne jedinice treba da se oporezuje .

Japanska vlada je rekla da Bitkoin nije valuta, ali da bi neke transakcije u kojima se koristi ova virtuelna platna jedinica trebalo oporezovati.

„Ako postoje transakcije i na osnovu njih potonji dobici, podrazumeva se … da će ministarstvo finansija razmotriti kako da Bitkoinu nametne poreze“, rekao je glavni sekretar kabineta Jošihide Suga. Japan je takođe rekao i da banke nisu u mogućnosti da kupcima da obezbede Bitkoin kao proizvod.

Vlada pokušava da utvrdi ukupan obim i vrednost Bitkoina koji su u opticaju širom sveta.

Bitcoin- not Allowed
Kineska zabrana

Neke procene govore da je globalno tržište virtuelnom valutom Bitkoin – stvorenim ili „iskopanim“ (mined) putem komplikovanih kompjuterskih algoritama – vredno oko sedam milijardi američkih dolara.

Zemlje i njihovi poreski organi rvu se s problemom kako ga regulisati, a neki ga vide kao način za utaju poreza ili pranje novca.

Rusija je proglasila nelegalnim sve Bitkoin transakcije, Kina je svojim bankama zabranila trgovinu i poslovanje ovom virtuelnom valutom, a bilo je poziva i da SAD urade isto.

Singapur je nametnuo porez na Bitkoin trgovinu i njegovo korišćenje kao sredstva za plaćanje usluga, nakon što ga je malezijska vlada klasifikovala kao robu, a ne kao valutu.

Prošlog meseca vodeće mesto za Bitkoin razmenu, tokijska berza Bitkoina Mt. Gox – koja je funkcionisala od 2010. i vršila 70% svih svetskih transakcija ovom valutom – podnela je zahtev za stečaj, nakon procenjenog gubitka od oko 750.000 svojih klijenata .

BBC

Pročitajte i ovo...