Home VestiEkonomija Sistem objedinjene naplate poreza još uvek zadaje probleme

Sistem objedinjene naplate poreza još uvek zadaje probleme

by bifadmin
Poslodavci i preduzetnici koji sebi uplaćuju doprinose od ponedeljka imaju puno poteškoća sa uplatom primanja zbog prelaska na novi sistem objedinjene naplate poreza, koji je prethodno bio u probnom radu tokom dva meseca. Ti problemi počeli su u ponedeljak 3, marta a našoj redakciji se u prethodna dva dana javilo nekoliko poslodavaca, ali i knjigovođa, koji su primetili da su problemi nastali u promeni šifrarnika za uplaćivanje, u novom pravilu da se za svačiji individualni tekući račun zaposlenika mora pustiti zasebni broj odobrenja za plaćanje od strane poreske uprave, ali i prilikom primene šifre 240 za isplatu plata zaposlenima. 
 porezi
Da podsetimo, po novom sistemu od 3. marta nema više papirnih obrazaca za podnošenje poreskih prijava, već se one podnose elektronskim putem. Pored olakšavanja rada, ova promena trebalo bi da osigura da poslodavci ne mogu da isplate plate zaposlenima ako nisu prethodno uplatili poreze i doprinose državi.  To podrazumeva da će baze podataka Agencije za privredne registre, Fonda PIO i Zdravstvenog fonda biti povezane, pa će u ovim institucijama moći da se očitaju podaci o uplatama poreza i doprinosa za svakog pojedinca. Takođe, od uvođenja novog sistema sve pare će se slivati u istu kasu, odakle će se razdeljivati RFZO i PIO fondu.
Kako su nam objasnili u jednoj velikoj stranoj banci koja posluje u zemlji, zabeležene su „dve vrste problema prilikom uplata, koji će sigurno biti prevaziđeni vremenom. U najvećem broju klijenti banke nisu znali šta treba da upišu na mestu za šifru na osnovu koje se proverava da li je izvršena uplata. Takođe, dosta klijenata nije čekalo sada propisanih 30 minuta da dobiju povratnu potvrdu od Poreske uprave sa kojom se nastavlja izvršenje uplate“. Problemi će postojati, kažu, dok god se sve strane ne naviknu na nova pravila. U promeni načina uplaćivanja, po svoj prilici, nisu se najbolje snašli poslodavci, njihove računovođe, ali ni mnoge banke u zemlji, uprkos dvomesečnom probnom periodu.
U drugim bankama i Poreskoj upravi do 13h nismo uspeli da nađemo sagovornike koji bi bili voljni da kažu ima li problema u primeni objedinjene naplate.

Pročitajte i ovo...