Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Pad privrede

B&F reč nedelje: Pad privrede

by bifadmin

Pre nešto više od nedelju dana objavljeni su podaci o lošem stanju domaće privrede, sa čijim objavljivanjem Agencija za privredne registre (APR) kasni već mesecima zbog toga što su, kako kažu, od ove godine kompanije finansijske izveštaje dostavljale do 30. juna, dakle nekoliko meseci kasnije nego u proteklim godinama. Oko 90% izveštaja je pregledano i objavljeno na sajtu APR-a, a 10% je neispravno.

Ovako je APR odgovorio na nagađanja medija da izveštaji nisu objavljeni zato što podaci pokazuju veliki pad privrede, što ne odgovara režimu koji se stalno hvali velikim ekonomskim uspesima. A prema podacima prvo objavljenim u medijima srpska preduzeća su prošle godine izgubila čak 1,1 milijardu evra, što je četiri puta veći minus od onog iz 2013. godine.

 

Pad privrede 2

 

Prema preliminarnim računicama, srpski bruto domaći proizvod je prošle godine smanjen za 1,8 odsto u odnosu na 2013, a gubitak srpskih firmi u 2014. je bio čak 4,17 procenata BDP-a iz 2013. godine. Broj zaposlenih u preduzećima smanjen je za 18.839, od čega je u javnim preduzećima broj zaposlenih smanjen za samo 2.431 (2,5 procenta), u društvenim za 1.229 (22,6 odsto), dok je preostalih 15.179 radnih mesta izgubljeno u privatnom sektoru.

Izveštaj koji je Agencija potom objavila potvrdio je većinu ovih navoda.

U njemu stoji i da je zabeležen pad industrijske proizvodnje i broja zaposlenih, ali i rast zarada u proseku za 598 dinara. Gledano po sektorima, najveći pad zabeležen je u rudarstvu, prerađivačkoj industriji, snabdevanju električnom energijom, gasom i parom i snabdevanju vodom i upravljanju otpadnim vodama, a svaki od pomenutih sektora ima prilično veliki udeo u stvaranju bruto domaćeg proizvoda.

Privreda u Republici Srbiji je, na ukupnom nivou, 2014. godinu završila sa negativnim neto finansijskim rezultatom od 131.782 miliona dinara, naspram prošlogodišnjih 30.924 miliona dinara gubitka. Pretežni deo domaće privrede je ipak poslovao profitabilno. Najveći broj privrednih društava (52.770) ostvario je pozitivne rezultate, a njihov neto dobitak ukupno iznosi 416.869 miliona dinara. No, gubitak trećine društava koja su poslovala negativno veći je od ovog dobitka – 548.651 miliona dinara.

Najveći nosioci gubitaka su privredna društva u restrukturiranju, koja su iskazala čak 77.037 miliona dinara negativnog neto finansijskog rezultata, što je za 34,6% više nego prethodne godine. Pored toga, privredna društva u stečaju i likvidaciji nose značajne gubitke (29.056 miliona dinara), ali su oni ipak manji od prošlogodišnjih (16,6%).

 

Pad privrede

 

Zbog ne tako slavnih podataka ali i nagađanja da li je ono imalo neke veze sa odlaganjem objavljivanja ovog izveštaja, oglasilo se i Ministarstvo finansija.

„Statistički i finansijski izveštaji, na koje se mediji pozivaju, odnose se na gubitke preduzeća nastale na negativnim kursnim razlikama u periodu od 2007. do 2013. godine, a ne u 2014. kada se na osnovu novog zakona o računovodstvu moraju zbirno iskazati”, navodi se u saopštenju. Maliciozni bi mogli zaključiti da su nadležnima uvek i za sve krivi isključivo njihovi prethodnici. Ali mi nećemo. Mi ćemo samo zaključiti da su se, osim ovim ozbiljnim upozorenjem o lošem stanju privrede, naši mediji prošle nedelje mnogo više bavili starletama u rijaliti programima, premijerovom posetom Rusiji i njegovim mobilnim telefonom i sličnim temama od vitalne važnosti za opstanak.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...