Home Slajder Pokrenut regionalni portal privrednih registara

Pokrenut regionalni portal privrednih registara

by bifadmin

Privrednicima Srbije i Severne Makedonije, kao i stranim investitorima, od danas je omogućen lakši pristup poslovnim informacijama iz Agencije za privredne registre Republike Srbije (APR) i Centralnog registra Severne Makedonije (CRM) preko Regionalnog portala privrednih registara (Business and Financial Data Exchange- BIFIDEX, www.bifidex.com), čije je uspostavljanje podržala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Preko portala je omogućen pristup elektronskoj bazi sa poslovnim i finansijskim podacima za više od 500.000 registrovanih privrednih subjekata, koja će biti dostupna u vidu zajedničkih servisa sa ažurnim podacima koji pružaju uvid u poslovni profil kompanija, omogućuju praćenje statusnih promena kod registrovanih kompanija i fizičkih lica, kao i pretraživanje kompanija iz određene oblasti i prema izabranim kriterijumima.

Uspostavljanje Regionalnog portala privrednih registara jedan je od prvih rezultata Inicijative za razvoj investicione klime i upravljanje, koja ima za cilj poboljšanje  poslovnog okruženja na Zapadnom Balkanu, kroz olakšavanje pristupa ažurnim i pouzdanim informacijama i povećanje transparentnosti, što podstiče veće poverenje  u lokalna tržišta.

Evropska banka za obnovu i razvoj je 2017. godine potpisala Sporazum o dodeli bespovratnih sredstava Agenciji za privredne registre, za implementaciju  projekta „Razvoj Regionalnog IT portala privrednih registara zapadnog Balkana i jugoistočne Evropeˮ, kojem se prvo priključio makedonski registar. Zainteresovanost za priključenje na portal iskazali su i privredni registri iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Slovenije i Hrvatske.

Milan Lučić, v.d. direktora Agencije za privredne registre je, povodom pokretanja portala, izjavio da su APR i Centralni registar Severne Makedonije u protekle dve godine kreirali zajedničke e- servise zasnovane na jedinstvenoj metodologiji, koji će privrednicima regiona i stranim investitorima pružiti dragocene poslovne informacije sa dodatnom vrednošću u odnosu na postojeće usluge koje pružaju korisnicima u svojim jurisdikcijama.

Žužana Hargitaj, regionalna direktorka EBRD-a za zapadni Balkan i šef za Srbiju rekla je da su u EBRD-u zadovoljni regionalnom dimenzijom projekta i da rade na tome da uključe i druge privredne registre iz regiona. Ona je dodala da je projekat u velikoj meri u skladu sa „agendom povezivanjaˮ zemalja zapadnog Balkana.

Marija Boškovska Jankovski, direktorka Centralnog registra Republike Severne Makedonije je naglasila da ova inicijativa otvara put za kreiranje zajedničkog tržišta na zapadnom Balkanu, kako bi se ceo region transformisao iz regiona s negativnim konotacijama, koje su nam donele protekle decenije, u region koji će biti prepoznat po principima uzajamnog poštovanja, saradnje i sinergije naših ekonomija.

Pročitajte i ovo...