Home Vesti Domaće pivo od sladovine proizvedene od 100% ječma sa srpskih njiva

Domaće pivo od sladovine proizvedene od 100% ječma sa srpskih njiva

by bifadmin

Udruženje pivara Srbije organizovalo je posetu sladari u Bačkoj Palanci, članici Soufflet grupe, koja za domaće, ali i izvozna tržišta, proizvodi slad za potrebe pivarske industrije. Tehnološki proces se sprovodi prema svim standardima koji omogućavaju bezbednost hrane, a slad u pivu članica Udruženja pivara se pravi od ječma koji se uzgaja na njivama u Srbiji.
„Lokalne nabavke su svakodnevna praksa u pivarstvu u Srbiji, što potvrđuje podatak da u proseku, preko 80% ukupnih nabavki članica Udruženja pivara Srbije se obavlja u zemlji. Kada govorimo o poljoprivrednim proizvodima,  čak 96% ječmenog slada u vrednosti od 17,6 miliona evra se nabavlja u Srbiji, dakle sa lokalnih njiva i iz domaćih zasada ječma i ovo je izuzetno važno jer na taj način dajemo podsticaj domaćoj ekonomiji, naročito poljoprivredi.“ – izjavio je Vladimir Vava, predsednik Udruženja pivara Srbije.
Zahvaljujući kvalitetu domaće sirovine i najviših standarda proizvodnje pivo koje se proizvodi u Srbiji je vrhunskog kvaliteta. Tako, 12% uvezenog piva u EU sadrži slad iz Srbije, jer je naše pivo na drugom mestu uvoznih piva, prema zvaničnim podacima EUROSTAT agencije.
Pivski slad je poluproizvod dobijen toplotnom ili enzimskom razgradnjom sirovina koje se koriste za proizvodnju piva (čist slad ili slad i nesladovane sirovine) i koja sadrži ekstrakt potreban za proces fermentacije pri dobijanju piva.  Slad predstavlja isklijali, a zatim osušeni i od klica oslobođeni ječam. Za pivski slad se kaže da predstavlja dušu piva jer od osobina slada zavise aroma, ukus, boja, trajnost i penušavost piva. Veoma su bitne biohemijske promene materija u zrnu koje nastaju tokom različitih faza u preradi ječma.

Pročitajte i ovo...