Home VestiBiznis & Finansije SAD: Romni bi svojom poreskom politikom uštedeo pet miliona dolara godišnje

SAD: Romni bi svojom poreskom politikom uštedeo pet miliona dolara godišnje

by bifadmin

Ankete pokazuju da je Barak Obamai daljepopularniji od svog političkog protivnika Mita Romnija. Američki mediji analiziraju njihove predloge za poresku politiku i zaključuju da svako „tera vodu na svoju vodenicu“. Naime, Romni je predložio takav poreski sistem da bi on sam plaćao porez duplo manji od sadašnje cifre. To bi mu uštedelo nekih pet miliona dolara godišnje.

Sa druge strane Obami, ne tako bogatom poput Romnija ali ipak imućnom, gubljenje izbora bi dobro došlo, bar u smislu smanjenja dažbina – uštedeo bi oko 90.000 dolara godišnje na Romnijevim porezima. Ali ovo nije suma poput Romnijeve, tako da je zalaganje za oporezivanje bogatih njemu samom isplativije.

Mnogi njihovu bitku nazivaju populističkom, posebno kada su tokom krize demokrate objašnjavale kako bi bogati trebalo da plaćaju „fer“ deo, odnosno da plaćaju više nego sada, a republikanci se tome protivili.

„Obama i Romni imaju različite stavove o oporezivanju bogatih, Obama na njih gleda kao na mogući dodatni prihod države dok ih Romni gleda kao iskru koja bi mogla da podstakne ekonomski rast“, kaže Džil Černi, istraživač poreza. Ako Obama pobedi, oporezivanje bogatih verovatno će nositi ime milijardera koji ga je i sam predlagao, Vorena Bafeta.

Pročitajte i ovo...