Home Vesti (S)Nađi se

(S)Nađi se

by bifadmin

Da su neki ljudi rođeni koji vek kasnije, ko zna šta bi se desilo sa njima. Tako se ni Crvenkapa nikada ne bi zagubila u šumi da je imala blagodet interneta, a možda bi je i baka pratila putem GPS-a.

Pre planiranja nekog puta, valja se dobro informisati u ono što se nalazi između tačke A i tačke B. To je, dakle, ruta puta, a naša je sreća što živimo u današnjem vremenu u kom je svet sve manji. Ovom prilikom ćemo iz Crvenkapinog ugla sagledati onlajn mogućnosti dolaska do bakine kuće. Mlada gospođica se, jel’te, loguje na internet, uključuje pretraživač i pravac Gugl. Ova veoma moćna kompanija ima svoj servis za mape, na adresi maps.google.com. Crvenkapa ukucava bakinu adresu i za tren oka iskače balončić koji na mapi pokazuje gde se bakina kućica nalazi. Crvenkapa u ovom primeru nema problema da nađe bakinu kuću i šanse da se zagubi do iste su minimalne, tako da zli vuk i čika lovac slobodno mogu da slažu pasijans.

Međutim, da je Crvenkapa kojim slučajem rođena u Srbiji, put do bakine kuće, ako izuzmemo stanje naših puteva, bio bi strašan za ovu tinejdžerku. Guglove mape imaju ucrtan samo autoput po Srbiji i to bi bilo sve. Sumnjamo da bi joj pomogle i terenska i satelitska mapa koju ovaj servis nudi. Sledeći internacionalni servis koji može zanimati ovu gospođicu je Majkrosoftovo čedo na adresi maps.live. com. Crvenkapa će ovde naći bakinu kuću očas posla, jer je pokrivenost Srbije odlična. Svi veći gradovi i naseljena mesta su odlično pokriveni, a u slučaju da gospođa baka živi u Beogradu, moći će i da vidi svaki parking. Ovde Majkrosoft koristi usluge svog softvera VirtualEarth, koji kao i Guglove mape omogućava tri tipa pregleda terena. Pored klasičnih mapa puteva postoji i pregled iz vazduha i hibridni (mape+slika terena), ali, na žalost, ne za Srbiju. Zanimljiva opcija je i opcija pregleda gustine saobraćaja, ali šteta što je naša domovina skrajnuta sa tokova ovozemaljskog sveta i okreće se nekom nebeskom gde nam mape nisu potrebne. Ovaj servis bi trebao biti dovoljan Crvenkapici da dođe do bake bez većih problema, ali ako ide peške, jer je suviše mala da vozi kola, bicikli su opasni, a za taksi nema pare. Uzalud traži rešenje na nekim sajtovima kao što su ask.com ili mapquest.com, ali ubrzo uviđa da nisu ni čuli za ovo podneblje i oslanja se na domaće snage. Domaće snage dolaze iz dve kuhinje. Prva je već afirmisani PlanPlus u onlajn izdanju, a drugi su mape portala B92.

PlanPlus se nalazi na adresi planplus. co.yu i nudi odličnu pretragu svih većih mesta po Srbiji po ulici i broju i to radi veoma elegantno. Rađen po uzoru na Guglove mape ima i sličnu navigaciju pa je time i veoma upotrebljiv Crvenkapi i svima starijima od nje (njenim roditeljima, na primer). Crvenkapa nam se požalila na ne baš zavidnu brzinu servera na kome se mape nalaze i preporučila nam je da koristimo oflajn verziju, koja pored mnogih preglednije urađenih stvari ima i ucrtana stajališta autobusa, na primer. Najveća mana mapa PlanPlusa je u tome što nema obeležene parkinge, tako da kad bi neko rekao da se skrene druga levo, misleći na ulice u kojima postoji saobraćaj, naša devojčica bi lako mogla da se zagubi na neki širi parking, jer šta zna dete šta je ulica. I obratno, ako bi neko rekao da skrene prvu levo od semafora, naša ljubiteljka crvene odeće pogledom na mapu ne bi ni konstatovala da je to prilaz, jer nije ni ucrtan. Pošto sada svi navijamo za gospođicu s kapom i želimo joj da stigne na svoje odredište što bezbednije, brže i tačnije, šapućemo joj adresu sajta mape.b92.com, jer smo čuli da je dobar. Prvo se iznenađuje dizajnom ovog dela portala koji podseća na tužne devedesete, jer pored toga što je ograničen na neku rezoluciju iz vremena društvenih preduzeća, ima i takvu navigaciju. Naime, možda navigacija na ovom sajtu nije baš u skladu sa svim standardima, ali posle provoda malo više vremena na sve se čovek da naviknuti, a što ne bi i mlada i inteligentna devojka. Pošto je ovaj servis još u beta fazi, neka ovo shvate kao konstruktivnu kritiku, ali ćemo dodati dosta pohvala na račun mape koja je ažurna i bez problema pokazuje brojeve ulaza i imena ulica i naselja.

(S)Nađi seCrvenkapa sada ima manje šansi da se izgubi u urbanoj džungli, ali i nekim prigradskim delovima iste. Možda se nađe sa bakom na pola puta dok su bakini kolači još vrući, a možda od džeparca priušti sebi taksi. Kada jednoga dana Crvenkapa izađe iz puberteta i položi vozački ispit pa odluči da poseti baku koja je nekim čudom još vitalna, pored navedenih servisa, verovatno će koristiti i još neki od planera ruta. Kompanija Mišlen (Michelin) je prvobitno nastala kao firma za izradu turističkih vodiča. Danas iako proizvode automobilske gume, a popularno je reći pneumatike, nisu odustali od svoje tradicije i našoj junakinji mogu pomoći svojim izvanrednim sajtom viamichelin.com, koji pokriva više od sedam miliona kilometara puteva po čitavoj Evropi i šire, čak 42 države. Odlična pretraga čini ovaj sajt veoma upotrebljivim svim Crvenkapama, a takođe je moguće i rezervisati hotel usput.

Ipak, do bakine kuće put može biti veoma dugačak, a ne treba zanemariti činjenicu da je baka emigrirala u neku od evropskih zemalja. Vozačka dozvola B kategorije njenoj unuci će biti dovoljna, pored vize, da svoju staru babu nađe negde u belom svetu, a pri tome da ima isplaniran svaki kilometar puta. Sajt će vam prikazati detaljnu mapu puta do destinacije, upozoriti vas da ste vozili dosta dugo i da napravite pauzu, a može vam preporučiti i više različitih ruta. Najkraću, najbržu i preporučenu. Čar ovog planera je što možete i izračunati koliko vam otprilike treba vremena da stignete na destinaciju i koliko će vas koštati gorivo i putarine. Svaki deo mape se može dodatno uveličati i štampati. Da je ovaj sajt veoma koristan putnicima namernicima govori podatak da ima više od milion poseta dnevno. Srbija je odlično odrađena, tako da možete ukucati dva mesta u Srbiji, čak i manja, a mapa puta će vas čekati preko ekrana. Svoj softver Mišlen razvija i za PDA i GPS uređaje. Šta na kraju savetovati Crvenkapi? Svaka od navedenih internet lokacija ima svoje prednosti i mane. Zavisno od prevoznog sredstva kojim mlada dama ide, svaki će joj biti od koristi ili je zbuniti. Za kretanje po urbanim zonama za sada je maps.live.com najbolja adresa, gledajući Srbiju, iako je maps.google.com dosta popularniji u zapadnom delu civilizacije. Za Beograd treba kombinovati oba domaća servisa, a za duža putovanja neki od planera ruta, kao navedeni viamichelin. com. Za zone koje nisu urbane, a to je izgleda mesto gde se, sudeći po bajci, bakina kuća nalazi, postoje drugojačije vrste softvera, kao na primer Google Earth (earth.google.com), ali o njemu ćemo pisati u nekom od sledećih brojeva. Crvenkapa može da odahne što živi u 21. veku. Ona originalna iz bajke braće Grim nek ostane u 19. veku, vreme je za svežu krv. U nadi da se nećete izgubiti do svoje bake ili slične drage osobe, želimo vam srećnu navigaciju.

Uroš Nedeljković

Broj 41, mart 2008.

Pročitajte i ovo...