Home VestiBiznis & Finansije EBRD: 250 miliona evra za pomoć kompanijama

EBRD: 250 miliona evra za pomoć kompanijama

by bifadmin

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) izdvojila je 250 miliona evra za novi program podrške srednje velikim preduzećima pogođenima svetskom krizom.

EBRD je za „Program potpore srednjim preduzećima“ izdvojio ukupno 250 miliona evra, pri čemu će oko 25 korporativnih klijenata moći dobiti pojedinačne zajmove u visini do 20 miliona evra.

U celom regionu koji pokriva EBRD, „zdrave“ kompanije trpe posledice krize, suočavajući se sa slabijom prodajom, kašnjenjem pri podmirivanju finansijskih obaveza i presušivanjem dotoka kredita, ističe se u saopštenju EBRD.

Program će biti otvoren za kompanije koje još otplaćuju EBRD-ove kredite ili je banka kupila udele u njima, kao i za one kompanije koje su podmirile svoje obaveze prema banci u protekle dve godine. EBRD će kredite u sklopu novog programa odobravati po ubrzanom postupku, a sredstva će biti dostupna kompanijama iz svih zemalja partnera EBRD-a i celom spektru korporativnih klijenata banke.

Novi program za srednja preduzeća deo je planova EBRD da u ovoj godini poveća planirana ulaganjka za 20 odsto, na oko sedam milijardi evra.

Pročitajte i ovo...