Home VestiBiznis & Finansije Hrvatska vlada konačno najavljuje antirecesijske mjere

Hrvatska vlada konačno najavljuje antirecesijske mjere

by bifadmin

Specijalno za bifonline iz Zagreba, Davorka Zmijarević

Iako nije specificirao o kakvim je konkretno mjerama riječ, hrvatski ministar financija Ivan Šuker najavio je u ponedjeljak u Zagrebu da će u četvrtak vlada izaći s antirecesijskim mjerama, koje ekonomska javnost već dugo traži.

Ministar je za danas najavio sastanak vlade s čelnicima poduzeća u državnom vlasništvu radi dogovora o podizanju njihove likvidnosti kako bi ova novčana masa generalno oživjela financijski krvotok. Također je objavljano da punjenje budžeta zaostaje za prošlogodišnjim tempom za 10-12% odnosno za 600 milijuna kuna. Ovaj podatak vratio je razgovor na rebalans budžeta, odnosno smanjenje potrošnje koje je u Hrvatskoj nužno zbog smanjene mogućnosti financiranja budžetskog deficita i deficita tekućeg računa platne bilance.

Vlada je, međutim, do sada otklanjala pitanje rebalansa iz političkih razloga pozivajući se na to da će o tome odlučiti nakon prvog kvartala kada bude pouzdanijih podataka o punjenju budžetskih prihoda. Međutim od početka godine je sasvim jasno da je prihodovna strana budžeta kompromitirana. Savjet da se revidiraju kapitalne investicije, kao što je na primjer skupi projekt mosta na poluotoku Pelješcu, došao je čak i od ureda Svjetske banke, ali ga je premijer Sanader otklonio. Međutim, do rebalansa budžeta će doći, kako je jučer najavio i ministar financija nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća, samo je pitanje koje će se stavke rezati: kapitalne investicije, socijalna prava ili razne subvencije i poticaji privredi. Vladi bi željela da se socijalni partneri u ovom vijeću, kojeg čine poslodavci, sindikati i sama vlada, dogovore o mjerama kojima bi se smanjila potrošnja ispod razine predviđene budžetom. Drugim riječima, vlada bi rado podijelila odgovornost za neizbježne nepopularne mjere i poteze.

S druge strane, Hrvatska udruga poslodavaca nedavno je objavila da se u Hrvatskoj zbog krize svaki dan zatvori u prosjeku 150 radnih mjesta te da je u decembru i januaru u privredi izgubljeno 35,000 radnih mjesta, te da je neobjašnjivo zašto vlada razmišlja tako dugo i odlaže neizbježne, kao što je revizija budžeta ili neki socijalno osjetljivi potezi kao što je ograničavanje rasta plaća ili čak njihovo zamrzavanje, ukidanje zabrane rada nedeljom u trgovini i drastičnije rezove u budžetskoj potrošnji.

Pročitajte i ovo...