Home VestiBiznis & Finansije Kompanije: Lafarge i Saint-Gobain prodaju akcije

Kompanije: Lafarge i Saint-Gobain prodaju akcije

by bifadmin

Najveći svetski prozivođač cementa „Lafarge“ i distributer građevinskog materijala „Saint-Gobain“ prodaće po 1,5 milijarde evra akcija da bi ojačale svoje finansijsko poslovanje pogođeno krizom na građevinskom tržištu.

Ove dve kompanije su zajedno potrošile više od 25 milijardi dolara na akvizicije, kako bi se globalno proširile, ali su sada pogođene krizom u građevinarstvu i padom tražnje.

Investitorima „Saint-Gobaina“ biće ponuđene dve akcije na svakih sedam koje imaju, po ceni od 14 evra, što je za 50 odsto niža cena od berzanske koja je 19. februara iznosila 27,99 evra.

„Lafarge“, koji nije objavio detalje prodaje, kaže da su plan podržala njegova dva najveća investitora – „Groupe Bruxelles Lambert“ i „NNS Holding“. „Lafarge“ je najzaduženiji evropski prozivođač cementa nakon što je u 2007. potrošio 15 milijardi dolara kako bi si pripojio „Orascom Construction“ i tako postao najveći dobavljač na Srednjem Istoku. Tržišna vrednost ove kompanije je u ovoj godini pala na 7,2 milijarde evra jer je zabeležen pad od 15%. Njegov najveći tržišni konkurent, kompanija „Holcim“ zabeležila je još veći pad, 26%.

„Saint-Gobain“ namerava da u 2009. godini smanji troškove za 600 miliona evra, a „Lafarge“ najavljuje uštedu od 400 miliona evra tokom sledeće tri godine, što je deo 4,5 milijardi evra teškog paketa mera za oačavanje bilansa.

Građevinska industrija u Evropi zabeležila je u prošloj godini najveći pad od 1995. godine.

Pročitajte i ovo...