Home VestiBiznis & Finansije Kraj ere jeftine nafte

Kraj ere jeftine nafte

by bifadmin

Analitičari Erste banke procenjuju da se era jeftine nafte bliži kraju: očekuje se porast cena nafte u dugoročnom periodu. Očekuje se da se cene nafte u 2009. godini popnu na 55 USD po barelu, a u dugoročnom periodu čak na 200 USD po barelu. Prognozira se da će u 2009. i 2010. godini tražnja za naftom opasti za oko 1%. Na naftu će se pozitivno odraziti bekstvo u „materijalna sredstva“ koje uskoro predstoji.

„Era jeftine nafte se u svakom slučaju bliži kraju jer se postepeno troše lako i jeftino akumulirane rezerve“, izjavljuje Ronald Stöferle, analitičar naftnog sektora u Erste Grupi. Na rast cena nafte na dugi rok ukazuje i mnogo veća zavisnost od naftnih grupacija u državnom vlasništvu i danas vrlo mali udeo naftnih grupacija iz privatnog sektora u proizvodnji i rezervama. Strukturni problemi naftne industrije nastali su kao posledica dugotrajne pasivnosti i sada ćemo sve više početi da osećamo efekte takvog stanja. Nemoguće je predvideti preciznu tačku u kojoj će se dostići ili prevazići maksimalna stopa svetske proizvodnje nafte. Ipak se čini da jasne signale predstavljaju zavisnost od gigantskih naftnih polja i pad proizvodnje u mnogim državama koje su među najvećim proizvođačima nafte, kao što su Meksiko, Norveška i SAD. „Činjenica da su u proteklih deset godina proizvodni kapaciteti međunarodnih naftnih kompanija generalno opali – uz cene koje naglo rastu, mnogo nam govori,“ izjavio je Stöferle.

Jedan od pozitivnih aspekata rekordnih nivoa koje su prošle godine dostigle cene nafte svakako je javna rasprava koja je na taj način pokrenuta, oko pitanja kao što su sigurnost snabdevanja i preorijentacija na obnovljive izvore energije. Pored toga što je koristan za životnu sredinu, prelazak na alternativne izvore energije bi unapredio i mir jer bi pomogao da se spreči sve veći rizik od rata oko resursa. Međutim, pošto su cene ponovo pale, javna rasprava o toj temi se vratila u drugi plan.

Ipak, analitičari Erste Grupe ističu da što duže cena nafte ostane u rasponu oko 40 USD i niže, to će ponuda u budućnosti sve intenzivnije i brže postajati oskudnija, jer će se uz takve cene odlagati ili otkazivati programi investiranja i istraživanja. U ovom trenutku, investicije nisu čak ni 20% preporučenog obima koji bi bio potreban da se proizvodnja poveća sa sadašnjih 86 miliona barela na 125 miliona barela do 2030. godine.

Očekuje se da u 2009. i 2010. godini tražnja za naftom opadne za oko 1%
U celini, Erste Grupa očekuje da u 2009. i 2010. godini tražnja opadne za oko 1%. Očekuje se da se ponuda izvan OPEC-a smanji za gotovo 0,6% usled pada proizvodnje u Rusiji, Meksiku i Severnom moru; prema analitičarima, OPEC će smanjiti obime proizvodnje za još najmanje 2 do 3 miliona barela dnevno. Na sledećem sastanku u martu, OPEC će verovatno smanjiti proizvodnju za najmanje 1 milion barela dnevno. Tako bi proizvodnja već bila niža za ukupno 5,2 miliona barela, što predstavlja skoro 6% ukupne tražnje. U 2001. godini, proizvodnja je u četiri koraka smanjena za 5 miliona barela (19% ukupne proizvodnje OPEC-a), što je kao posledicu imalo trend rasta koji je trajao šest godina. Trenutno, smanjenja iznose 14,5% ukupne proizvodnje OPEC-a, ali izgleda da je pad privredne aktivnosti mnogo dramatičniji nego u 2001. godini.

Nafta će profitirati od bekstva u „materijalna sredstva“ koje uskoro predstoji
Kada se ponovo otvore monetarne kapije i ponovo poveća brzina opticaja, u visokoinflatornom okruženju moglo bi da započne bekstvo u materijalnu imovinu. Pokazalo se da je korelacija između rasta novčane mase i cene nafte istorijski veoma pozitivna, što bi jasno ukazalo na više cene nafte. U takvom scenariju bi najviše profitirali produkti, naročito nafta i zlato.

Istovremeno, cena nafte više neće funkcionisati prema zakonima ponude i tražnje već prema pravilima oligopola malog broja zemalja koje su veliki proizvođači nafte. Pošto i u proizvodnji sve više raste učešće troškova i pošto će se realizovati samo mali deo potrebnih ogromnih investicija, a mnoga naftna polja i zemlje koje proizvode naftu su već prošli tačku maksimalne proizvodnje, na dugi rok se opet mogu očekivati mnogo više cene nafte. Stoga su u periodu od narednih tri do pet godina sasvim moguće cene nafte od 200 USD po barelu.

U 2009. godini se očekuje stabilizacija i blagi oporavak – atraktivan odnos mogućnosti prema riziku
Pošto je stranu tražnje teško proceniti zbog sadašnjih distorzija, efekata i trajanja, analitičari Erste Grupe očekuju sporije kretanje naviše, ali pri sadašnjem nivou cena postoji veoma atraktivan odnos mogućnosti prema riziku. Ipak, čim bude primetnog poboljšanja globalne privredne perspektive videćemo obnovljenu, snažnu trend fazu. „To je razlog što za 2009. godinu očekujem prosečnu cenu od 55 USD po barelu, ali čim nastupi održivi ekonomski oporavak cena bi trebalo da se popne iznad 70 USD,“ rekao je Ronald Stöferle.

Pročitajte i ovo...