Home VestiBiznis & Finansije MMF: Potreban koordinisani odgovor na krizu

MMF: Potreban koordinisani odgovor na krizu

by bifadmin

Međunarodni monetarni fond smatra da države moraju ispuniti svoja obećanja i koordinisati mere za oživljavanje ekonomije.

Pojedine države moraju ispuniti svoja obećanja i koordinisati mere za oživljavanje ekonomije, a ne da se udvaraju biračima protekcionističkom politikom, smatra Međunarodni monetarni fond (MMF).

„Međunarodna zajednica se slaže da moramo raditi i delovati zajedno, ali kad se vrate kući svako ima svoja nacionalna ograničenja“, rekao je glavni direktor MMF-a Dominik Štraus-Kan za radio France Inter, a prenosi Rojters.

Vlade širom sveta primenjuju različite mere, od paketa podsticaja do finansijske pomoći bankama, pokušavajući da ublaže recesiju. Pri tome su neke zemlje kritikovane jer postavljaju svoje nacionalne interese ispred svojih trgovinskih odgovornosti.

Tako je američki paket pomoći vredan 787 milijardi dolara, koji bi, kako se procenjuje, predsednik Barak trebalo da potpiše 17. februara, bio kritikovan zbog ideje „Kupuj američko“, koja kaže da kompanije moraju koristiti američki čelik i ostale američke proizvode. Francuska i italijanska pomoć za automobilske proizvođače takođe je dobila kritike evropskih političara.

Pročitajte i ovo...