Home VestiBiznis & Finansije Moody’s: Fiatu niži kreditni rejting

Moody’s: Fiatu niži kreditni rejting

by bifadmin

Svetska bonitetna agencija Moody’s Investors Service snizila je dugoročni kreditni rejting Fiatu sa Baa3 na Ba1 zbog „značajno negativnog slobodnog priliva gotovine“ u fiskalnoj 2008. godini.

Prognoza ostaje negativna jer se očekuje značajni pad obima prodaje, a perspektive oporavka u sledećoj godini su „ograničene“, ističu iz Moody’sa. Agencija predviđa da će narudžbine za Fiatove automobile i laka komercijalna vozila u prvom kvartalu pasti za 20 odsto.

Fiat je objavio da ove godine mora vratiti 4,8 milijardi evra dugova. Od banaka Intesa Sanpaolo, UniCredit i Calyon kompanija je prošle nedelje primila milijardu evra revolving kredita da prebrodi probleme sa likvidnošću, a u Moody’su smatraju da Fiat i previše zavisi od kratkoročnih bankarskih kreditnih linija.

Čelni čovjek Fiata Serđio Markione krajem januara je izjavio da njegova kompanija razmatra „saveze s evropskim konkurentima“, nakon odluke o povezivanju s američkim Chryslerom, u kojem dobija 35 odsto vlasništva, a zauzvrat će s njima podeliti tehnologiju izrade malih automobila.

Pročitajte i ovo...