Home VestiBiznis & Finansije OTP banka: Potrebno 1,2 mlrd. evra kapitala

OTP banka: Potrebno 1,2 mlrd. evra kapitala

by bifadmin

Najvećoj mađarskoj banci, OTP, u sledeće dve godine nedostajaće 1,2 milijarde evra kapitala, procenjuju analitičari Bank of America.

„Verujemo da OTP trenutno nema dovoljno kapitala da prevlada recesiju i nenaplative zajmove“, izjavila je analitičarka Bank of America, Kristina Marzea. Brokerska jedinica Bank of America snizila je ciljnu cenu akcije OTP banke s 2,318 na 1,222 forinte.

Na privrede istočnoevropskih zemalja snažno utiče globalna kriza koja je ukinula kreditiranje i ulaganje. Mađarska centralna banka očekuje usporavanje domaće privrede od 3,5 odsto. OTP banka je u četvrtom kvartalu prošle godine zabeležila pad dobiti od 97 odsto. Neka od ključnih tržišta OTP-a – Mađarska, Ukrajina i Srbija – bila su prisiljena potražiti međunarodnu pomoć kako bi izbjegla kolaps, dok je Rusiji i Bugarskoj snižen kreditni rejting. Loši krediti u Ukrajini, smatraju analitičari Bank of America, mogli bi povećati kapitalne zahteve OTP-a. Banka u svoju ukrajinsku jedinicu namerava da uloži 150 miliona dolara kapitala, od čega se 100 miliona dolara odnosi na ulaganje u akcijski kapital.

Pročitajte i ovo...