Home VestiBiznis & Finansije Rusija: Rast nezaposlenosti

Rusija: Rast nezaposlenosti

by bifadmin

Nagli pad potražnje za robom i nedostatak kreditnih sredstava uzrokuju otpuštanja, a prema procenama analitičara, ruska ekonomija će ove godine imati pad od 2,2 odsto.

Stopa nezaposlenosti dostigla je u Rusiji u januaru 2009. godine 8,1 odsto, što je najviši nivo od prvog tromesečja 2005. godine. Ukupan broj nezaposlenih povećan je za 300.000, na 6,1 miliona osoba, objavljeno je iz Federalnog zavoda za statistiku u Moskvi.

Rastuća nezaposlenost je najveći problem i najveća boljka za Rusiju, koja prolazi kroz najgoru ekonomsku krizu u poslednjih desetak godina, izjavio je na državnoj televiziji predsednik Dmitrij Medvedev.

Industrijska proizvodnja u januaru je zabeležila je pad od 16 odsto, uz pad kapitalnih investicija za 15,5 odsto, što je njihov najveći pad od decembra 1998. godine. Nagli pad potražnje za robom i nedostatak kreditnih sredstava uzrokuju otpuštanja, a prema procenama, ruska ekonomija će ove godine zabeležiti pad od 2,2 odsto. Plate su takođe u padu, pa je tako u januaru prosečna mesečna plata manja za 9,1 odsto na godišnjem nivou, na 15.200 rubalja ili 418,4 dolara, što je njihov najveći pad od 1999. godine, kada su plate pale za čak 30,7 odsto.

U otvaranje novih radnih mesta ruska Vlada planira da uloži 1,3 milijarde dolara, a dodatna sredstva biće namenjena za prekvalifikaciju radnika, izjavio je predsjdnik Medvedev.

Pročitajte i ovo...