Home VestiBiznis & Finansije Slovenija: Gorenju potrebna državna pomoć

Slovenija: Gorenju potrebna državna pomoć

by bifadmin

Slovenački proizvodač kućnih aparata “Gorenje” zatražiće državnu pomoć kako bi umanjio efekte ekonomske krize zbog koje je potražnja za njegovim proizvodima u nekim zemljama istočne Evrope smanjena za 90 odsto.

„Gorenje svakog meseca plaća više od 50 miliona evra poreza, pa svaka odluka koja bi smanjila ta izdavanja ili ih odložila, bila bi dobrodošla u sadašnjim uslovima“, rekao je slovenačkim medijima izvršni direktor drugog najvećeg slovenačkog izvoznika Franjo Bobinac.

Iz “Gorenja” je saopšteno da je u prva dva meseca ove godine zabeležen pad narudžbina za 25 odsto. „Najveći pad beležimo u Ukrajini, gde su nove narudžbine smanjene za čak 90 odsto, a prodaja za 80 odsto, najviše zbog deprecijacije valute“, rekao je Bobinac dodavši kako je sličan pad zabeležen i u Rusiji.

“Gorenje” je već preduzelo prve korake u rezanju troškova: uvedena je 36-satna radna nedelja, smanjena je proizvodnja, a plate su smanjene za 10 odsto. Zbog sve teže situacije, slovenački ministar finansija France Kržanic izjavio je da vlada razmatra paket pomoći za industriju sličan francuskom zajmu autoindustriji.

Pročitajte i ovo...