Home VestiBiznis & Finansije Spor Hrvatske i Slovenije: Rat na „fejsbuku“

Spor Hrvatske i Slovenije: Rat na „fejsbuku“

by bifadmin

Hrvatska se nadala da će do kraja ove godine završiti pregovore o pristupanju i 2011. godine postati punopravna članica EU, ali je to dovedeno u pitanje, jer je Slovenija unutar EU blokirala pregovore sa Hrvatskom. Zbog toga se sada na internetu vodi pravi rat između ove dve države.

Zvanična Ljubljana se na blokadu pregovora odlučila zbog graničnog spora sa Hrvatskom na Jadranu, u Piranskom zalivu. EU je ponudila da posreduje između Zagreba i Ljubljane, ali Hrvatska traži da u tom sporu presudi Međunarodni sud pravde.

Hrvatska tvrdi da granična linije između slovenačkih i hrvatskih teritorijalnih voda treba da prolazi posred Piranskog zaliva. Slovenija međutim, kaže da u tom slučaju njeni brodovi ne bi imali direktan pristup iz slovenačkih u međunarodne vode. Za Sloveniju je to važno zato što je njena obala na Jadranu duga svega 46 kilometara, za razliku od Hrvatske koja ima hiljadu i 700 kilometara.
Nerešeni spor je posle raspada Jugoslavije u više navrata doveo incidenata u kojima su zaplenjeni brodovi i oštećene ribarske mreže.
U Sloveniji kažu da spor može da se prevaziđe jedino uz posredovanje EU, a kao jedan od posrednika pominje se bivši izaslanik za Kosovo Marti Ahtisari. Hrvatska međutim, traži da o sporu u Piranskom zalivu presudi Međunarodno sud pravde u Hagu.

Mada tokom ratova na tlu bivše Jugoslavije Slovenija i Hrvatska nisu imale međusobnih sukoba, sada se rat između ove dve države vodi na popularnom internet sajtu „fejsbuk“. Deo Slovenaca koji imaju profile na tom veb sajtu formirao je grupu „Crveno svetlo — sprečite ulazak Hrvatske u EU“. Više od 40 hiljada Hrvata se pak, na istom sajtu pridružilo grupi koja poziva na bojkot slovenačke robe.
Na fejsbuku ipak, postoji i grupa koja se zove „Slovenija + Hrvatska = najbolji prijatelji“.

Pročitajte i ovo...