Home VestiBiznis & Finansije UNCTAD: Pad svetske ekonomije u 2009.

UNCTAD: Pad svetske ekonomije u 2009.

by bifadmin

Svetska privreda smanjiće obim poslovanja u ovoj godini za jedan odsto jer se smanjuju šanse da zemlje u razvoju izbegnu udar krize, izjavio je 27. februara Supačai Paničpakdi, sekretar Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD).

Pretpostavka analitičara UNCTAD-a radna o padu aktivnosti u svetskoj privredi u ovoj godini za jedan odsto temelji se na prognozi stope rasta od 2,6 odsto u zemljama u razvoju i pesimističnija je od prognoze Medunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je u januarskim ažuriranim prognozama predvideo stopu rasta svetske privrede od 0,5 odsto. Naime, MMF predvida da će mnoge zemlje u razvoju, posebno one u Aziji, relativno uspešno prebroditi aktuelnu svetsku krizu.

Supačai ističe da se sada čini da bi i azijske zemlje mogle pretrpeti pad izvoza za 30 do 40 odsto, kakav ih je pogodio pre 10 godina u razdoblju azijske krize. Njegova ocena bazira se na činjenici da su zemlje koje su se orijentisale na izvoz kako bi izišle iz krize, sada izložene padu potražnje u ostalim dijelovima sveta, što mnoge zemlje podstice na rezerve u pogledu efikasnosti današnjeg sistema slobodne trgovine.

Pročitajte i ovo...