Home VestiBiznis & Finansije Afroamerikanac na čelu Republikanske stranke

Afroamerikanac na čelu Republikanske stranke

by bifadmin

Ubrzo nakon što je demokrata, predsednik Barak Obama, stupio na dužnost u Beloj kući, opoziciona Republikanska stranka je za svog predsednika izabrala Majkla Stila, bivšeg funkcionera države Merilend, takođe Afroamerikanca.

Majkl Stil je, naime, krajem januara izabran za predsednika Republikanskog nacionalnog komiteta, rukovodećeg tela stranke. Politički analitičari se pitaju da li imenovanje Stila može da preokrene nagli pad podrške republikanskoj stranci među Afroamerikancima, piše „Glas Amerike“ (VoA)

Nezapamćena većina Amerikanaca afričkog porekla izašla je na prošlogodišnje predsedničke izbore. Anketama medju biračima utvrdjeno je da su izgledi za izbor prvog crnačkog predsednika motivisali Afroamerikance od kojih je 95 odsto glasalo za predsednika Baraka Obamu.

Dejvid Bosajtis iz Združenog centra za političke i ekonomske studije analizirao je izlazne ankete i smatra da je odziv Afroamerikanaca bio rekordno visok. Izbori 2008. postavili su rekord i u ukupnom broju registrovanih afroameričkih birača i njihovoj izlaznosti – preko 16 miliona Afroamerikanaca od kojih je glasalo preko 66 odsto. Čak i na vrhuncu pokreta za gradjanska prava oba ta broja su bila manja.

Šef katedre za političke nauke na Hauard univerzitetu, Darel Heris, analizira te trendove: „Ne mogu da kažem da će se ovakva vrsta entuzijazma nastaviti. Obama je prvi. A svako ko je prvi u mnogim stvarima je značajan,“ kaže Heris.

A sada imamo još jednog prvog pošto je republikanska stranka je po prvi put izabrala crnca, bivšeg zamenika guvernera države Merilend, za svog predsednika.

Amerika je u februaru obeležila 200-godišnjicu rodjenja Abrahama Linkolna, čoveka koji je oslobodio robove, a Afroamerikanci su bili na čelu obe vodeće političke stranke.

Republikanski aktivista, Džon Fieri kaže da bi predsednik Linkoln bio zadovoljan „zato što su ljudi cenjeni ne samo po izgledu već i po onome što čine.“

U novembru, predsednički kandidat Republikanske stranke, Džon Mekejn dobio je samo četiri odsto glasova Afroamerikanaca. 2006. Stil se kandidovao za Senat iz države Merilend, ali je osvojio samo četvrtinu crnačkih glasova. Neki u Republikanskom nacionalnom komitetu smatraju da bi Stil mogao da pomogne u pridobijanju podrške afroameričkih birača.

„Poruka lične odgovornosti, slobode, slobodnog tržišta – to je poruka koja se može dopasti svima bez obzira na godine života, rasu ili pol,“ ističe Set Vajmer, predsednik republikanske stranke u državi Delaver.

Republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn je osvojio pobedu samo u državama na jugu i zapadu zemlje gde verski konzervativci dominiraju. Izlazne ankete ukazuju da je 75 odsto belaca medju evangelistima glasalo za Mekejna. To su birači koji se obično protive abortusu i pravima homoseksualaca i često izražavaju netrpeljivost prema vladi.

U crnačkim crkvama, sveštenici često propovedaju slične verski konzervativne teme. Medjutim, Afroamerikanci su kao grupa siromašniji od belaca. Vlada svrstava blizu četvrtinu njih u kategoriju ispod granice siromaštva, dok se manje od deset odsto belaca smatra siromašnim.

Stoga, profesor na univerzitetu Hauard, Darel Heris, smatra da za razliku od republikanaca, mnogi crnci smatraju vladu zaštitnikom interesa svoje zajednice: „Ne možete otići u crnačku zajednicu i reći: ‘Mi delimo sa vama zajedničke vrednosti, porodične vrednosti,’ i potom se angažovati u političkim odlukama koje imaju negativan efekat na njihovu zajednicu,“ kaže Heris.

Analitičar Dejvid Bosajtis je još oštriji: „Sve dok su beli južnjački konzervativci srž Republikanske stranke, crnci je neće nikada podržati,“ kaže on.

Republikanski strateg, Džon Fieri, se slaže i nada se da će ta stranka prestati da vodi politiku protiv vlade, ako želi da proširi svoju bazu kako bi uključila i Afroamerikance. „Mislim da Stil, samim svojim prisustvom, može da počne proces transformacije stranke, kako ona ne bi obuhvatala samo belce južnjake,“ kaže Fieri.

U ovim danima ekonomskih teškoća, kada je novi predsednik potpisao zakon koji će, kako kaže, dovesti do otvaranja miliona radnih mesta, Stil i dalje zastupa fiskalno konzervativns gledišta i čvrstu liniju kada su u pitanju vladini izdaci. Novi predsednik Republikanske stranke nedavno je izneo tvrdnju da vlada nikada nije stvorila čak ni jedno jedino radno mesto, prenosi VoA.

Pročitajte i ovo...