Home VestiBiznis & Finansije Britanski Forin ofis: Ko je važan u današnjem svetu?

Britanski Forin ofis: Ko je važan u današnjem svetu?

by bifadmin

U komentaru o nastojanjima britanske vlade da pomiri razlike između Amerike i Evrope u rešavanju ekonomske krize i osigura upeh predstojećeg samita G20, Fajnenšel tajms navodi da je došao do poverljivog dokumenta koji pokazuje koje su države više, a koje manje važne za zvanični London.

List piše da je vlada, pripremajući samit Grupe 20, raspisala tender za usluge lobista da utiču na zemlje učesnice samita da u London dođu sa željom da postignu konsenzus. U dokumentu se, međutim, zemlje učesnice svrstavaju u prvu i drugu kategoriju što po oceni Fajnešel tajmsa daje interesantan uvid u to kako Forin ofis gleda na svet.

U prvoj kategoriji se nalazi 11 država među kojima su Sjedinjene Države, vodeće evropske zemlje te Kina, Indija, Brazil ali i Saudijska Arabija i Južna Afrika. U drugoj kategoriji, dakle po oceni britanske vlade manje važne zemlje, su Rusija, Turska i Indonezija ali i stari partneri iz Komonvelta Australija i Kanada.

Forin ofis je, završava Fajnenšel tajms, demantovao da ovaj spisak na bilo koji način predstavlja hijerarhiju država kojim Britanija pridaje najveći značaj.

Pročitajte i ovo...