Home VestiBiznis & Finansije Centralne banke očekuju dalje smanjenje deviznih rezervi

Centralne banke očekuju dalje smanjenje deviznih rezervi

by bifadmin

Upravljanje deviznim rezervama mnogo je konzervativnije, a zbog globalne krize se očekuje daljnji rast kreditnih rizika i rizika likvidnosti, pokazuje najnovije istraživanje.

Globalna finansijska kriza promijenila je politiku upravljanja rezervama u većini centralnih banaka u svetu, pokazuje istraživanje Central Banking Publication objavljeno 18. marta.

Istraživanje je obuhvatilo 39 centralnih banaka u svetu, koje upravljaju rezervama vrednim 3.200 milijardi dolara, što čini oko 42 odsto ukupnih svetskih rezervi.

Osnovni zaključak najnovijeg istraživanja je da su menadžeri koji upravljaju deviznim rezervama centralnih banaka prošle godine bili mnogo konzervativniji i oprezniji nego godinu dana ranije i da ih i ubuduće brine rast kreditnih rizika i rizika likvidnosti.

Većina ispitanika očekuje dodatno smanjenje rezervi zbog krize, jer će mnoge države u nastavku godine izvlačiti gotovinu iz rezervi radi finansiranja velikih finansijskih i podsticajnih paketa suzbijanja recesije.

Iznenađenje ovog istraživanja je da sada, u odnosu na 2007. kada se težilo stvaranju prinosa, menadžeri u upravljanju rezervama centralnih banaka kao i ostali investitori teže sigurnosti, pa se koristi manje kreditnih, a više “običnih” instrumenata. Većini ispitanika državne obveznice s kreditnim rejtingom AA ili višim mnogo su atraktivnije ulaganje nego godinu dana ranije, a skoro 60 odsto anketiranih zlato smatra boljim ulaganjem.

Gotovo svi ispitanici akcije, hipotekarne obveznice, derivate, državne obveznice s nižim rejtingom, robu i hedge fondove smatraju prerizičnim instrumentima za ulaganje centralnih banaka.

Pročitajte i ovo...