Home VestiBiznis & Finansije Crna Gora: Građani nezadovoljni efektima privatizacije

Crna Gora: Građani nezadovoljni efektima privatizacije

by bifadmin

Korist od privatizacije ne vidi 68,6% građana Crne Gore, a čak 59% ne bi uložilo pare u neko domaće preduzeće, rezultati su ispitivanja javnog mnjenja u Analizi efekata dosadašnje privatizacije.

Takođe, 32,8% smatra da je koncept privatizacije u Crnoj Gori dobar ali se loše sprovodi, dok 26,8% tvrdi da je loš. Analiza, koju su uradili ekonomski fakulteti Podgorice, Beograda i Ljubljane predstavljena je u Podgorici. I tom prilikom je ocenjeno da je privatizacija od 1990. do 2007. godine doprinela porastu ekonomije i smanjenju nezaposlenost, a posebno pozitivni trendovi zabeleženi su od 2002. godine.

Ukupni prihodi od privatizacije od 1995. do 2007. iznosili su 1,5 milijardi evra, ali je u većini privatizovanih preduzeća broj zaposlenih smanjen u proseku za 37,5%, a najveće smanjenje zabeleženo je u sektoru građevinarstva, drvne i metalske industrije, trgovine turizma i ugostiteljstva.

Zarade su u većini privatizovanih kompanija u proseku povećane za 30%, a kao glavni uzrok rasta plata identifikovano je smanjenje broja zaposlenih od 42%.

Pročitajte i ovo...