Home VestiBiznis & Finansije Gradovi: Tokio i Osaka najskuplji

Gradovi: Tokio i Osaka najskuplji

by bifadmin

Tokio i Osaka postali su, zbog jakog jena, najskuplji gradovi na svetu, dok je strmoglavi pad vrednosti valuta snizio troškove života u Australiji i na Novom Zelandu, pokazali su rezultati najnovijeg ispitivanja.

Prema rezultatima ispitivanja koje jsprovodi Economist Inteligence Unit (EIU), Tokio je najskuplji grad na svetu, zbog rasta kursa jena. Na prethodnoj listi EIU najskuplji gradovi sveta bili su Oslo i Pariz, a ispitivanje je obavljeno sredinom prošle godine, u vrijeme sazrevanja krize posrnulog američkog tržišta drugorazrednih hipoteka u globalnu finansijsku i ekonomsku krizu.

Sedam od 10 gradova proglašenih najskupljima prema posljednjem ispitivanju nalazi se u Evropi, dok je Singapur jedini azijski grad koji se našao na listi, uz Tokio i Osaku.

Francuski glavni grad Pariz sada se nalazi na trećem mestu najskupljih gradova sveta, gde se pomerio s prošlogodišnje druge pozicije, a u stopu ga prate Kopenhagen i prošlogodišnji broj jedan Oslo. Cirih je na šestom mestu, Frankfurt i Helsinki na sedmom i Ženeva na osmom mestu.

Kineski gradovi su napredovali na najnovijoj listi EIU zbog vezanosti kursa kineskog juana sa dolarom, pa su u skladu s tim porasli troškovi života u kineskim gradovima u odnosu na one u drugim zemljama. Tako je Šangaj trenutno skuplji od Sidneja, s troškovima života samo dva odsto nižim od onih u Njujorku.

EIU u svom ispitivanju, čija je namena pomoć kompanijama u obračunu dnevnica i plata za službenike i njihove porodice na radu u inostranstvu, upoređuje cene proizvoda i usluga u 140 gradova sveta.

Pročitajte i ovo...