Home VestiBiznis & Finansije I Rumunija traži pomoć MMF-a

I Rumunija traži pomoć MMF-a

by bifadmin

Rumunija je u pregovorima sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) oko pomoći u uslovima otežane likvidnosti zbog zavisnosti od spoljnog finansiranja u vreme globalne kreditne krize.

Bukurešt tek treba javno da objavi da je zatražio pomoć ovog globalnog kreditora, iako su neki izvori još u ponedeljak objavili da je rumunska delegacija u Vašingtonu na pregovorima. Ako dođe do sklapanja ugovora, Rumunija će biti treća članica Europske unije koja traži pomoć MMFa jer se globalni nedostatak novca širi na istočnu Evropu i pogađa privrede koje su visoko zavisne od finansiranja iz inostranstva.

Rumunija je već počela pregovore sa EU o dobijanju finansijske pomoći, ali za sada nema pozitivnog odgovora na njen zahtev. Od kako se kriza ubrzala u oktobru prošle godine, Rumunija se iz najbrže rastuće privrede EU pretvorila u jednu od najranjivijih zbog velikog zaduženja i budžetskog deficita. Veliki broj ekonomista smatra da se, bez međunarodne pomoći od nekoliko milijardi evra, na tom tržištu može dogoditi velika kriza plaćanja.

Pročitajte i ovo...