Home VestiBiznis & Finansije Kartični krediti nova pretnja

Kartični krediti nova pretnja

by bifadmin

Wall Street Journal prenosi upozorenje ugledne bankarske analitičarke Meredit Vitni da su su “kreditne kartice sledeće na redu za kreditni slom” jer će smanjeno kreditiranje uticati na smanjenje potrošnje i štetiti, u ovom slučaju, američkoj privredi.

Vitni je izjavila da su raspoloživi iznosi na kreditnim karticama samo u zadnjem prošlogodišnjem kvartalu smanjeni za 500 milijardi dolara i prognozira da će u ovoj godini biti ukinuto dva biliona dolara kreditnih linija, a 2,7 biliona do kraja sledeće godine.

Prema njenoj proceni u SAD-u je trenutno čak 5 biliona dolara loših kartičnih kredita. Zato bi, upozorava, pet zajmodavaca koji dominiraju kartičnim tržištem trebali da se ujedine kako bi se zaštitili i postigli saglasnost oko toga da se krediti odobravaju jedino onim klijentima koji su u stanju da ih vrate. Ona naglašava da “malo ko sumnja u važnost lične potrošnje za američku privredu i njeno multiplicirajuće dejstvo na globalnu ekonomiju, ali ono što se potcenjuje je uloga dostupnosti kreditnih kartica u toj potrošnji”.

Pročitajte i ovo...