Mini-samit EU

by bifadmin

Grupa novih zemalja članica EU-a iz srednje i istočne Evrope pozvala je na solidarnost među svim zemljama članicama u pokušajima izlaska iz ekonomske krize i na izbegavanje protekcionizma i egoizma.

„Želeli bismo da Evropa učini sve kako ne bi podlegla iskušenjima protekcionizma i egoizma“, rekao je poljski premijer Donald Tusk nakon završetka mini-samita Poljske, Češke, Mađarske, Slovačke, Litvanije, Letonije, Estonije, Bugarske i Rumunije, koji je održan pre početka samita 27-orice.

Tusk je pozvao sve zemlje članice da poštuju pravila i načela zapisana u evropskim ugovorima, da pokažu univerzalnu solidarnost, više odgovornosti i više optimizma.

Mini-samit je sazvan kako bi siromašnije članice usuglasile zajednički stav prema nekim merama koje se preduzimaju u „zapadnim“ članicama, a koje one ocenjuju kao protekcionističke. Francuska, Italija i još neke zemlje najavile su planove za spasavanje automobilske industrije teško pogođene ovom krizom, a nove zemlje, koje sebi ne mogu priuštiti takve mjere, iznele su optužbe da je reč o protekcionizmu, koji ide na njihovu štetu i potkopava pravila jedinstvenog tržišta. Te međusobne optužbe dovele su i do ocena da se Evropa ponovno deli na zapadnu i istočnu i na severnu i južnu.

Mađarska je nedavno zatražila paket pomoći od 180 milijardi evra za zemlje srednje i istočne Evrope, čije su nacionalne valute u poslednje vrijeme pale i do 30 odsto u odnosu na evro. Mađarska je također zatražila i da se skrati i pojednostavi postupak za ulazak u evro-zonu. Međutim, takvu mogućnost odbacuje predsednik evro-grupe, luksemburški premijer Žan-Klod Junker koji smatra da se ne mogu „preko noći“ promeniti kriterijumi za ulazak u evro-zonu.

Pročitajte i ovo...