Home VestiBiznis & Finansije Nafta: Oporavak

Nafta: Oporavak

by bifadmin

Nafta je februar završila u plusu od pet odsto u poređenju sa januarom, na oko 45 dolara za barel, a rast bi bio i veći da iz SAD nisu stigle vesti o znatnijem od prognoziranog padu BDP u poslednjem prošlogodišnjem kvartalu. Tokom prethodnog meseca cena nafte podigla se sa manje od 35 na gotovo 45 dolara najviše zahvaljujući podacima koji su ukazali na stabilizaciju stope pada američke tražnje tog energenta.

Analitičari JP Morgana smatraju da je tržište sirove nafte konačno izbalansirano i na kratak rok prognoziraju rast cena, posebno s obzirom na očekivani rast tražnje od strane rafinerija. Sa rekordnih nešto više od 147 dolara iz jula 2008, cena nafte se do kraja te godine spustila 78 odsto, na tek nešto više od 32 dolara, sa ulaskom svetske ekonomije u recesiju.

Osim smanjenja isporuka koje primenjuje Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), i koje je od septembra dostiglo 4,2 miliona barela na dan, malo šta išlo je u prilog rastu cena – industrijski najrazvijenije zemlje iz dana u dan izveštavaju o padu potrošačke tražnje, rastu nezaposlenosti, manjku kredita. OPEK će razmotriti i novo smanjenje isporuka, za oko milion barela na dan, na sastanku ovog meseca u Beču. Tome se, za sada, protive neke manje članice kartela koje smatraju da je tržište nafte stabilizovano. OPEK inače za poželjnu cenu nafte smatra onu blizu 70 dolara po barelu.

Poslednjih dana prošlog meseca stigla je i vest da je u SAD, najvećem svetskom potrošaču energije, u 2008. tražnja nafte pala na najniži nivo za deset godina. Tražnja je, prema podacima EIA, pala 6,1 odsto ili za 1,26 miliona barela na dan, na 19,41 milion. Potrošnja nafte lane je pala i širom sveta pošto su vodeće globalne ekonomije, uključujući američku, skliznule u receciju. Analitičari EIA ne očekuju oporavak tražnje u 2009.jer će i američka ekonomija ove godine biti slaba.

U međuvremenu je iz Međunarodne agencije za energiju, savetodavca 28 industrijski najrazvijenjih zemalja o pitanjima energetike, stiglo upozorenje da bi iduću godinu, kada se svetska tražnja oporavi, mogao da obeleži veliki manjak nafte zbog odlaganja investicija u projekte koji će osigurati buduće isporuke. Članice naftnog kartela nedavno su objavile da su odložile 35 novih naftnih projekata zbog niskih cena i usporavanja tražnje. Agencija u 2010. očekuje rast svetske tražnje nafte za milion barela dnevno dok za tekuću godinu prognozira pad zbog krize. Iz Agencije su takođe poručili OPEK da ne treba da se smanjenjem isporuka bori za skok cena jer cene na sadašnjem nivou pomažu ekonomski oporavak.

Pročitajte i ovo...