Home VestiBiznis & Finansije NIS: Gubitak od 31,7 milijardi evra

NIS: Gubitak od 31,7 milijardi evra

by bifadmin

Srpska naftna kompanija ostvarila je prošle godine ogroman gubitak, u poređenju sa dobiti od 84,7 milijardi evra u prvom polugodištu 2008.

Naftna industrija Srbije (NIS) saopštila je da je prema završnom računu kompanije za 2008. godinu, imala gubitak veći od tri milijarde dinara (31,7 milijardi evra).

Osnovni razlog za gubitak kompanije je pogoršanje ekonomske situacije u trećem i četvrtom kvartalu prošle godine, odnosno uticaj svetske finansijske krize. NIS je, naime, u prvom polugodištu prošle godine poslovao s dobiti od 84,7 miliona evra i pre toga je godinama u Srbiji imao status najuspešnije kompanije.

Negativni poslovni rezultati iz 2008. godine neće uticati na ispunjenje programa modernizacije i rekonstrukcije proizvodnog kompleksa NIS-a, čiju realizaciju osigurava ruski vlasnik Gazpromnjeft, navodi se dalje u saopštenju NIS-a

Kako tvrde iz NIS-a, nezavisna revizorska kuća KPMG (koja je jedna od četiri najpoznatije u svetu), revidiraće podatke iz završnog računa za 2008. godinu i dati svoju procenu rezultata do 30. juna ove godine.

Inače, ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je da je po svim informacijama koje je Ministarstvo imalo Naftna industrija Srbije u 2008. godini ostvarila dobitak, ali da se pojavio „neki novi završni račun po kojem NIS ima gubitke“. „Promenu završnog računa sigurno nije naredilo Minisitarstvo finansija, već ju je verovatno inicirao novi vlasnik. Gledali smo koje su stavke promenjene i povodom toga će se oglasiti vlada“, izjavila je Dragutinović.

Pročitajte i ovo...