Home VestiBiznis & Finansije OECD: Kriza ce biti dublja nego što predvida MMF

OECD: Kriza ce biti dublja nego što predvida MMF

by bifadmin

Globalna ekonomska kriza biće još dublja nego što je krajem januara predvideo Međunarodni monetarni fond (MMF), a tekuće tromesečje biće gore od svih dosadašnjih, tvrdi glavni ekonomista Organizacije za privrednu saradnju i razvoj (OECD) Klaus Schmidt Hebbel.

MMF je 29. januara snizio prognoze stope rasta svetske privrede na 0,5 posto u 2009. godini, nasuprot ranije projektovanog rasta globalnih privrednih aktivnosti na nivou od 2,2 posto. MMF je predvideo i ukupan pad aktivnosti u razvijenim privredama od dva posto u 2009.

Čak ni navedene, drasticno naniže revidirane prognoze za svetsku privredu, tumači Schmidt-Hebbel, ne odražavaju prave razmere krize u ovom trenutku. On priprema nove prognoze OECD-a koje ce biti objavljene krajem marta ove godine, a koje će prema njegovim rečima pokazati da će recesija na svim nivoima biti mnogo dublja i dugotrajnija nego što je predviđeno MMF-ovim prognozama u januaru. Ekonomije 30 zemalja članica OECD imace značajno lošije rezultate u odnosu na svetski prosek, jer će u zemljama u razvoju kao što su Indija, Kina i neke druge rast biti i dalje blago pozitivan u 2009. godini, najavljuje Schmidt-Hebbel.

Prema njegovoj proceni, tekuće tromesečje će se najverovatnije pokazati najgorim tromesečjem u aktuelnoj krizi, nakon ionako veoma lošeg četvrtog kvartala u 2008. kada je SAD, kao najdominantnija svetska privreda zabeležila najveći pad tromesečnih privrednih aktivnosti u poslednjih 26 godina.

Pročitajte i ovo...