Home VestiBiznis & Finansije Pad vrednosti spajanja i akvizicija u svetu

Pad vrednosti spajanja i akvizicija u svetu

by bifadmin

Ukupna vrednost spajanja i akvizicija u svetu u prvom kvartalu ove godine smanjena je za 33 odsto, na 444 milijarde dolara, u odnosu na isti period 2008.

Prema podacima „Rojtersa“, riječ je o najslabijem prvom tromesečju u poslednjih šest godina po obavljenim spajanjima i akvizicijama, uprkos preuzimanja od strane vlada i dva velika spajanja u farmaceutskoj industriji. Analitičari naglašavaju da je na pad akvizicija najveći uticaj imala finansijska kriza zbog koje su banke ograničile izdavanje zajmova i time zauzdali špekulativne investicione fondove, zaslužne za mnoštvo velikih preuzimanja.

Najveće preuzimanje u tekućem kvartalu ostvario je američki farmaceutski div „Pfizer“ koji je za 64,5 milijardi dolara kupio konkurentki „Wyeth“, a na drugom mestu je „Merck & Co“ koji je preuzeo „Schering Plough Corp“ za 45,9 milijardi dolara. Treći po vrednosti sklopljen sporazum je u Velikoj Britaniji, gde je britansko ministarstvo finansija priskočilo u pomoć posrnuloj „Lloyds Banking Group“, sa 22,3 milijarde dolara.

Pročitajte i ovo...