Home VestiBiznis & Finansije Petak 13: Da li ste paraskavedekatriafob?

Petak 13: Da li ste paraskavedekatriafob?

by bifadmin

Ako verujete da je petak 13. nesrećan dan, onda je 2009. izuzetno nesrećna godina jer će se ova kombinacija pojaviti tri puta, što se dešava jednom u 11 godina.

Prvi je bio u februaru, drugi je u martu, a treći će biti u novembru. Takvo trostruko pojavljivanje događa se jednom u jedanaest godina.

Poreklo verovanja u nesreću povezanu s tim danom nije razjašnjeno, ali ima tumačenja da potiče još iz biblijskih vremena jer je 13. gost na poslednjoj večeri izdao Isusa. U Srednjem veku su i petak i broj 13 smatrani nesrećnim.

Internet portal livescience.com objavljuje pet zanimljivih činjenica bez kojih ni strah od petka 13. nije kompletan.

1. Strah od petka 13. jedan je od najpopularnijih mitova u nauci i ima stručni naziv paraskavedekatriafobije ili frigatriskaidekafobija. Sama triskaidekafobija strah je od broja 13.

2. Mnoge bolnice nemaju sobu s brojem 13, neki oblakoderi ni taj kat, a ni aerodromi nisu imuni pa katkad izostave izlaz 13.

3. Američki predsednik Franklin Delano Ruzvelt nije putovao 13. u mesecu, niti je ikad ugostio trinaestoro ljudi za stolom. Napoleon i američki predsednik Herbert Huver takođe su imali nenormalan strah od trinaestice, bili su triskaidekafobi.

4. Mark Tven je jednom bio predviđen kao 13. gost na nekoj zabavi i prijatelj mu je rekao da ne ide. „Istina, bila je to nesreća“, rekao mu je Tven posle. „Bilo je hrane samo za dvanaestero“. U Parizu restorani s praznovernom upravom često angažuju profesionalnog 14. gosta.

5. Broju 13 škodi pozicija iza 12, kažu numerolozi koji dvanaesticu smatraju kompletnim brojem jer je u godini 12 meseci, u zodijaku 12 znakova, na Olimpu 12 bogova, Heraklo je odradio 12 zadataka, Izrael je imao 12 plemena, Isus 12 apostola, 12 dana nakon Božića došla su Sveta tri kralja, a u tucetu je 12 jaja.

Pročitajte i ovo...