Home VestiBiznis & Finansije Recesija i u Švajcarskoj

Recesija i u Švajcarskoj

by bifadmin

Švajcarski bruto domaci proizvod bio je manji za 0,3 posto u četvrtom tromesecju prošle godine u odnosu na treci kvartal, što je drugi uzastopni kvartalni pad koji označava ulazak u recesiju. U trecem prošlogodišnjem kvartalu privredni rast usporio je za 0,1 odsto.

Vrednost švajcarskog izvoza pala je za 8,1 posto, a kako navodi agencija Blumberg, prognozira se još teži period za privredu zbog pada globalne potražnje i zaoštrenih uslova na finansijskim tržištima, što ce uticati na dobit banaka.

Količina novca uloženog u švajcarske banke smanjila se tokom prošle godine za četvrtinu, a prema podacima Švajcarske narodne banke krajem februara ove godine, ukupni depoziti pali su za 27 posto ili za 1,21 milijarde dolara, ulaganja stranaca pala su za 882 milijarde franaka, a Švajcarci su na racunima svojih banaka imali 531 milijardu franaka.

Najveći pad od 36 posto, odnosno 371 milijardu franaka evidentiran je na privatnim računima stranaca koji trenutno u Švajcarskoj imaju samo 671 milijardu franaka. Ulozi stranih kompanija pali su za 23 posto, ili za oko 417 milijardi, na 1,386 milijarde franaka. Komentarišuci aktuelnu situaciju, švajcarski ekonomista Jan Amrit Poser je za Blumberg izjavio da ce Švajcarska narodna banka sigurno preduzeti nekonvencionalne korake kao što je kupovina obveznica i posredovanje na tržištima valuta.

Pročitajte i ovo...