Home VestiBiznis & Finansije SAD: Bernard Mejdof priznao krivicu za najveću proneveru u istoriji

SAD: Bernard Mejdof priznao krivicu za najveću proneveru u istoriji

by bifadmin

Njujorški finansijer Bernard Mejdof priznao je odgovornost za najveću sumu proneverenog novca u istoriji takvih slučajeva, a njegova imovina procenjena je 823 miliona dolara, prema dokumentima koje je sud objavio.

Mejdof je organizovao jednu vrstu piramidalne šeme, privlačio je investitore čijim je novcem isplaćivao poverioce, što je funkcionisalo do izbijanja ekonomske krize. Njegove žrtve su velike međunarodne banke, penzioni fondovi, dobrotvorne organizacije i bogati pojedinci. Broker sa Vol Strita bi mogao da ostatak života provede iza rešetaka, ali ljudi koji su mu nekada verovatli smatraju da ni to nije dovoljna kazna.

Mejdof je optužen za proneveru hartija od vrednosti, pranje novca i krivokletstvo – u 11 tačaka optužnice, za šta bi mogao da dobije ukupnu zatvorsku kaznu od 150 godina. Prema sudskim dokumentima, krajem novembra Mejdof je upravljao investicijama 4.800 klijenata a na tim računima bilo je gotovo 65 milijardi dolara. Većina tog novca je nestala. Istražitelji su zaplenili milijardu dolara i locirali više od 10 milijardi u „of-šor“ bankama. Međutim, slučaj je daleko od završenog, jer je moguća istraga i protiv desetak zaposlenih u Mejdofovoj investicionoj firmi.

Pročitajte i ovo...