Home VestiBiznis & Finansije Saxo banka: Dolar bi na kraju godine mogao biti jači od evra

Saxo banka: Dolar bi na kraju godine mogao biti jači od evra

by bifadmin

Cena nafte će pašće na svega 25 dolara za barel, evro će opet vredeti manje od dolara, Italija će izaći iz zone evra, a kineski privredni rast biće nulti, samo su neke od uznemiravajućih prognoza koje su za ovu godinu dali stručnjaci Saxo banke iz Kopenhagena. Iako ističu da su najnovije prognoze o kretanjima u svetskoj privredi više „razmišljanje o temi“, nego zvanična procena, valja podsetiti da je Saxo banka prošle godine tačno predvidela mnoge veoma važne promene u globalnoj ekonomiji. Novi, osetan pad cena nafte analitičari danske banke vide kao posledicu sve teže ekonomske krize u svetu i drastičnog pada potražnje energetskih sirovina.

Organizacija zemalja izvoznica nafte OPEC pokušaće smanjenjem isporuka zaustaviti pojeftinjenje, ali zbog neslaganja pojedinih članica tog kartela teško je poverovati da će navedene mere imati ozbiljniji uticaj na naftne kotacije, ističu specijalisti Saxo banke. Tražnja dolara u svetu ove godine biće visoka, iako se američka valuta ne može označiti kao „zdrava“, navodi se u analizi banke i predviđa u krajnjem slučaju mogući pad do nivoa od 0,95 za „zelenu valutu“.

Dolar će jačati, ne samo zbog tekuće slabosti privrede evrozone, već i stalnog pritiska sve problematičnijih ekonomija niza istočnoevropskih zemalja, predviđaju dalje eksperti Saxo banke. Ocjenjuju da bi Italija ove godine mogla izaći iz monetarnog mehanizma zone evra, jer se suočava s izuzetno visokim rastom deficita i drugim nepovoljnim makroekonomskim pokazateljima. Kina, koja je od početka ove decenije stalno imala spektakularne i dvocifrene stope rasta, suočiće se ove godine s pravom ekonomskom stagnacijom i ostvariti nultu stopu rasta. Uprkos očekivanom drastičnom smanjenju rasta, Kina će, kako prognoziraju analitičari Saxo banke, ostati i dalje važan stožer oko koga će se grupisati ne samo azijske, već i mnoge svetske ekonomije.

Pročitajte i ovo...