Home VestiBiznis & Finansije Srbija-Hrvatska: Saradnja od 2 milijarde dolara

Srbija-Hrvatska: Saradnja od 2 milijarde dolara

by bifadmin

Hrvatska nudi Srbiji zajednička ulaganja u skladišta gasa u Beničancima u Slavoniji, a zauzvrat je spremna da sudeluje u naftovodnim i gasovodnim pravcima iz Rusije.

Kako objavljuje hrvatski portal banka.hr, hrvatski premijer Ivo Sanader je u prvi plan posete Beogradu stavio moguću energetsku saradnju. Hrvatska nudi Srbiji zajednička ulaganja u skladišta gasa u Beničancima u Slavoniji, a zauzvrat je spremna da sudeluje u naftovodnim i gasovodnim pravcima iz Rusije u kojima Srbija već učestvuje, ili će učestvovati. Reč je o mogućim velikim investicijama, pa ako se realizuje i pola od onoga što su Hrvatska i Srbija započele ovom prilikom, međusobna ekonomska saradnja mogla bi u sledećim godinama dostići najmanje dve milijarde dolara svake godine.

Po tome će dve države postati jedne od najvažnijih ekonomskih partnera. U 2008. dve države imale su međusobnu razmenu od 1,3 milijarde dolara, pri čemu je Hrvatska ostvarila suficit od oko 300 miliona dolara, što Srbiju, uz BiH, čini najatraktivnijim tržištem za hrvatske kompanije

Osim toga, kompanijama iz Hrvatske, pre svega onima u vlasništvu Ivice Todorića, dosada je polazilo za rukom da osvajaju delove tržišta u Srbiji preuzimanjem tamošnjih preduzeća u tolikoj meri da se Todorić već sada svrstva u red desetak najmoćnijih ljudi u Srbiji, piše Banka magazin.

Pročitajte i ovo...