Home VestiBiznis & Finansije Voren Bafet: Američka privreda je u ruševinama

Voren Bafet: Američka privreda je u ruševinama

by bifadmin

Jedan od najvećih američkih i svetskih investitora, milijarder Voren Bafet, izjavio je da će američka privreda biti u „u ruševinama tokom 2009.“, a verojvatno i „dugo posle toga“.

U godišnjem pismu akcionarima svoje holding kompanije „Berkshire Hathaway Inc“ Bafet ih je obavestio o padu tržišne vrednosti „Berkshirea“ za 11,5 milijardi dolara u 2008, zbog pada knjigovodstvene vrednosti akcija za 9,6 odsto, što je najgori rezultat u 44 godine otkako vodi kompaniju, i tek drugi pad vrednosti u tom razdoblju.

Kako je objavio američki biznis mesečnik „Fortune“, Bafet je tom prilikom ocenio da su kreditna kriza i pad vrednosti nekretnina i dionica doveli do „paralizujućeg straha na tržištu“.

Promene knjigovodstvene vrednosti su uobičajeni način na koji Bafet izveštava akcionare o rezultatima holdinga, jer taj metod uključuje sve kapitalne dobitke i gubitke „Berkshirea“, bez obzira jesu li realizovani ili ne, piše „Fortune“.

Dobit „Berkshirea“ uglavnom potiče od kamata i dividendi njegovih ulaganja i zarade njegovih 700 podružnica. „Berkshire“ takođe ima velike udele u osiguranju i komunalnim službama.

U odnosu na vrhunac od 151.000 dolara, koji je postigla krajem 2007., akcija „Berkshirea“ do sada je izgubila 48 odsto vrednosti.

Pročitajte i ovo...