Home VestiBiznis & Finansije Wall Street: Dow Jones najniže od 1997.

Wall Street: Dow Jones najniže od 1997.

by bifadmin

Dow Jones indeks potonuo je 4,24 posto, što je njegov prvi pad ispod razine od 7.000 bodova od svibnja 1997.

Izvor: Bankamagazin

Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi potonuli 4 posto, zaronivši na nove najniže razine u 12 godina, nakon što je rekordan gubitak osiguravajuće kuće AIG izazvao strahovanja da se, unatoč pomoći američke vlade, situacija u financijskom sektoru dodatno pogoršava.

Dow Jones indeks potonuo je 299 bodova ili 4,24 posto, na 6.763 boda, što je njegov prvi pad ispod razine od 7.000 bodova od svibnja 1997. godine. S&P 500 indeks strmoglavio se, pak, 4,66 posto, na 700 bodova, novu najnižu razinu od listopada 1996. godine. Nasdaq indeks pao je, pak, 3,99 posto, na 1.322 boda.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ulagače je šokirao gubitak u proteklom kvartalu American International Groupa od 61,7 milijardi dolara ili, kako su analitičari izračunali, oko 460.000 dolara po minuti, što je najveći gubitak jedne kompanije u američkoj povijesti.

Ulagače je dodatno zabrinula vijest da će najvećem svjetskom osiguravatelju vlada odobriti dodatnih 30 milijardi dolara pomoći, premda je AIG lani već dobio financijsku injekciju od 150 milijardi dolara.

Slično je bilo i prošloga tjedna, kada je vlada ponovno morala uskakati u pomoć Citigroupu, što navodi na zaključak da pomoć proračunskim novcem ne daje osobite rezultate.

Na zabrinutost ulagača ukazuje i jučerašnji skok čikaškog VIX indeksa, poznatog kao ‘indeks straha’, za snažnih 13,6 posto, na najvišu razinu u više od mjesec i pol dana.

„Ulagači strahuju da nema kraja proračunskoj pomoći bankama za koje se još nedavno smatralo da su prevelike da bi propale. Posljednji potezi vlade zapravo predstavljaju već treću tranšu pomoći Citigroupu, a četvrtu AIG-u, što strašno zabrinjava“, kaže Fred Dickson, strateg u tvrtki D. A. Davidson.

No, nije se jučer samo financijski sektor našao pod pritiskom. Snažno su pale i cijene dionica kompanija koje su se našle ‘s druge strane’ prijedloga proračuna vlade Baracka Obame.

Tako su cijene dionica u farmaceutskom i sektoru zdravstvenom osiguranja pale već četvrti dan zaredom, pa je u tom razdoblju AMEX indeks farmaceutskog sektora potonuo više od 12 posto, dok je Morgan Stanleyev indeks zdravstvene skrbi izgubio više od 26 posto.

Pod pritiskom su se našli i svi ostali sektori, pa su pale cijene svih 30 dionica uvrštenih u Dow Jones indeks, a u minusu je završilo i svih 10 sektora S&P indeksa.

„Čini se da su ulagači izgubili nadu da je nagore razdoblje krize iza nas i stoga odustali od traženja razloga za kupnju dionica. Premda je situacija u gospodarstvu vrlo loša, na tržištu je zavladalo mišljenje da može biti i puno gora“, objašnjava Bill Strazzullo, strateg u tvrtki Bell Curve Trading.

I na europskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks izgubio je 5,3 posto, zaronivši na 3.625 bodova, najnižu razinu u gotovo 6 godina. DAX indeks Frankfurtske burze potonuo je 3,48 posto, na 3.710 bodova.

Pročitajte i ovo...