Home VestiBiznis & Finansije Zagrebačka berza: Zahtevi za delistiranje kompanija

Zagrebačka berza: Zahtevi za delistiranje kompanija

by bifadmin

Zagrebačkoj berzi upućuje se velik broj zahteva da se akcije pojedinih kompanija delistiraju sa berze, među njima je i šest kompanija Ivice Todorića.

Drastično smanjena vrednost akcija, u nekim slučajevima i do 90 odsto, dovela je do aspurda vrednost i tržišnu kapitalizaciju kompanija koje se kotiraju na Zagrebačkoj berzi (ZSE).

Berza i aktivnosti na njoj trenutno se temelje samo na jednom parametru – nedostatku kapitala kod ulagača, i to malih, jer su se veliki povukli silom prilika u državne vrednosne papire, piše zagrebački “Večernji list”. Ceh su platile akcije svih kompanija, bez izuzetka, velike, male, dobre, loše…

Takav razvoj događaja zabrinuo je vlasnike i uprave kompanija koji tvrde da im berzanska kotacija osim troškova donosi samo direktnu štetu – iskrivljenu i lažnu sliku vrednosti preduzeća, pad rejtinga i loš imidž kod kreditora.

Među kompanijama je nastupila prava erupcija nezadovoljstva, a berzi se upućuju zahtevi da se pojedine akcije delistiraju sa ZSE. Takav zahtev uputio je najveći hrvatski tajkun Ivica Todorić čijih se šest kompanija kotira na ZSE – Jamnica, Ledo, Konzum, Belje, Tisak i Zvijezda. U Agrokoru kažu da cene akcija nemaju veze s vrednošću preduzeća koja su i 2009. godinu započela rastom prihoda. O sličnom potezu razmišljaju i “Ericsson Nikola Tesla”, brodarske kompanije, građevinari. Ipak, službenim delistiranjem akcije neće nestati s berze, njima će akcionari i dalje trgovati, ali uz puno manje informacija.

Novi zakon o tržištu kapitala omogućuje kompanijama delistiranje jer su one silom zakona (a to su sve s najmanje 30 miliona temeljnog kapitala i 100 akcionara) bile prisiljene ući u posebnu JDD kotaciju. Ta obveza iziskivala je promptno izveštavanje berze o poslovnim rezultatima, odlukama nadzornih odbora, prodaji akcija. Novi zakon ukida takvu obaveznost, ali još nema pravilnika berze i Hanfe koji bi omogućio odlazak kompanija sa berze.

Pročitajte i ovo...