Home VestiBiznis & Finansije Albanija kao kandidat za EU

Albanija kao kandidat za EU

by bifadmin

Kako javlja Balkan Insight, Albanija se veoma angažovala u implementiranju evropskih vrednosti, a Sali Beriša je zvanično podneo aplikaciju za kandidaturu u EU, uprkos tome što nisu sačekani junski izbori u ovoj zemlji.

Beriša je tim povodom rekao da će Albanija ispuniti sve uslove za integraciju, i nadu da će zemlja uskoro postati članica, iako je deo zvaničnika EU izrazio sumnju da ova zemlja treba da postao deo Unije pre junskih izbora u njoj. Predstavnici EU insistiraju na tome da su zapravo slobodni izbori ključni uslov napretka Albanije u pogledu daljih integracija.

Međutim, u poslednjem izveštaju evropskih vlasti, ispostavilo se da Albanija čini velike napore u uspostavljanju demokratije i vladavine prava, iako i dalje veliki problem predstavlja borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Takođe, jedan od saveta EU Albaniji je da uspostavi transparentniji sistem osnivanja partija i redukuje „pranje novca“ i trgovinu drogom.

No, uprkos svemu tome, Albanija se upravo pridružuje Tusrkoj, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnog Gori koje su sve bliže članstvu u savezu država, koje takođe ne ispunjavaju baš sve uslove ulaska u EU, ali svakako ispunjavaju više od nas.

Pročitajte i ovo...