Home VestiBiznis & Finansije Ban Ki Mun: Plaši me globalni kolaps

Ban Ki Mun: Plaši me globalni kolaps

by bifadmin

U autorskom članku u Gardijanu generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun izražava strahovanje da bi ono što je počelo kao finansijska kriza a izrodilo se u planetarno ekonomsko posrnuće moglo da dovede do globalnog kolapsa.

Najgore čega se valja plašiti, je politička kriza neslućenih razmera obeležena rastućim socijalnim neredima, sve slabijim vladama i sve bešnjom javnošću koja je izgubila svaku veru u svoje lidere i sopstvenu budućnost. Tom sunovratu se mora stati na put. Recesija pogađa sve ali siromašne najteže, upozorava generalni sekretar svetske organizacije. Zalažući se za globalni paket mera za stimulisanje privrede, Ban Ki Mun piše da će, od sada pa do kraja naredne godine, za obezbeđivanje likvidnosti, dugoročnih produktivnih investicija i socijalnog pojasa za spasavanje najsiromašnijih i najranjivijih na planeti biti neophodno hiljadu milijardi dolara.

A kako je, po oceni autora, vrlo tanka linija koja razdvaja posrnule banke od posrnulih država, Ban Ki Mun ocenjuje da je londonski samit prilika da najmoćnije zemlje na svetu pokažu solidarnost sa daleko siromašnijim susedima. Imaju li se, kaže on, u vidu posledice do kojih bi moglo da dođe, tih hiljadu milijardi dolara nisu velka suma. Neki bi davanje tog novca nazvali moralnim imperativom ali ako je cilj predupređivanje globalnog sunovrata onda je u pitanju i razuman ekonomski potez, zaključuje u Gardijanu generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun.

Pročitajte i ovo...