Home VestiBiznis & Finansije Bankarski sektor ponovno srušio Vol Strit

Bankarski sektor ponovno srušio Vol Strit

by bifadmin

Bank of America objavila je 20. aprila loše poslovne rezultate, što je berzanske indeks gurnulo u minus.

Na Vol Stritu su 20. aprila cene deonica oštro pale jer su slabi poslovni rezultati Bank of America ponovno izazvali zabrinutost u vezi stanja u američkoj bankarskoj industriji i privredi.

Dow Jones indeks pao je za 3,56 odsto, na 7.841 bod, dok je S&P 500 indeks pao za 4,28 odsto, na 832 boda. Nasdaq indeks izgubio je 3,88 odsto, zaronivši na 1.608 bodova.

Ulagače je uzdrmao poslovni izveštaj Bank of America, koji je otvorio pitanje održivosti dobrih poslovnih rezultata o kakvima su najveće američke banke izveštavale poslednjih nedelja.

Dobit BofA dostigla je, doduše, u prvom ovogodišnjem tromesečju 4,2 milijarde dolara, što je trostruko više nego u istom razdoblju prošle godine, ali loša potraživanja najveće američke banke porasla su za čak 41 odsto, a izvršni direktor banke Ken Luis upozorio je da se kreditno okruženje dodatno pogoršava.

Cena akcije Bank of America pala je za više od 24 odsto, a sledila je akcija Citigroupa, s padom cene od 19,5 odsto, nakon procene analitičara da kreditni gubici te banke dramatično rastu.

Stoga su ulagači postali skeptični prema dosad objavljenim rezultatima banaka, boljim od očekivanja, u kojima se možda kriju problemi. To je izazvalo pad cena akcija u celokupnom bankarskom sektoru, pa je KBW indeks tog sektora potonuo za 15,4 odsto.

Ulagače je dodatno razočarao IBM, koji je nakon zatvaranja Vol Strita objavio slabije poslovne rezultate nego što se očekivalo. Premda je dobit kompanije nešto iznad procena, ukupni prihodi IBM-a pali su u proteklom kvartalu za 11 odsto, što je iznad svih očekivanja i pokazuje da i najzdravije tehnološke kompanije osećaju posledica pada potrošnje u poslovnom sektoru. Cena akcije IBM-a pala je za 3 odsto.

Najveći rast imala je akcija kompanije Sun Microsystems, 37 odsto, nakon što je Oracle ponudio 7,4 milijarde dolara za preuzimanje ove kompanije.

I na evropskim su berzama u ponedeljak cene akcija pale. Londonski FTSE indeks izgubio je 2,49 odsto, zaronivši na 3.990 bodova, dok je frankfurtski DAX indeks pao za 4,07 odsto, na 4.486 bodova.

Pročitajte i ovo...