Home VestiBiznis & Finansije Erste: Sektor nafte i gasa u regionu CIE: segment eksploatacije nafte ponovo će postati atraktivan

Erste: Sektor nafte i gasa u regionu CIE: segment eksploatacije nafte ponovo će postati atraktivan

by bifadmin

Analitičari Erste Grupe očekuju da će 2009. godina doneti stabilizaciju cena sirove nafte, nakon čega će uslediti porast cena iznad 65 USD/bbl na kraju godine.

Značajan pad cene sirove nafte u drugoj polovini 2008.g. imao je dve značajne posledice za sektor nafte i gasa u regionu CIE. Sa jedne strane, uticao je na pad profitabilnosti segmenta eksploatacije nafte i veliku negativnu revalorizaciju zaliha nafte. Sa druge strane, marže u segmentu prerade nafte su bile veoma visoke prošle godine. Međutim, analitičari Erste Grupe očekuju da će 2009. godina doneti stabilizaciju cena sirove nafte, nakon čega će uslediti porast cena iznad 65 USD/bbl na kraju godine. To treba da dovede do smanjenja od 40% marži na preradu nafte u poređenju sa 2008. godinom. Iako se očekuje da će se novi kapaciteti i niži input troškova ostvariti na tržištu u naredne 2-3 godine, prerađeni i petrohemijski proizvodi će se suočiti sa znatnim padom potražnje. To je glavni faktor koji će dovesti do očekivanog pada profitabilnosti u segmentu prerade nafte u narednom periodu.

Nakon naglog i dužeg pada u drugoj polovini 2008. godine, cena sirove nafte se stabilizovala u opsegu 40-47 USD/bbl. Cena je uglavnom oslabila usled pogoršanja globalne ekonomske klime i slabe potražnje koja je zatim usledila. U smislu potražnje, u 2009. g. se očekuje pad potrošnje nafte od 1,6 mn bbl/d u poređenju sa 2008. godinom. Zbog toga analitičari Erste Grupe očekuju da OPEC dalje smanji proizvodne kapacitete kako bi se zaustavio pad cena nafte, sve dok se cenom nafte bude trgovalo ispod 75 USD po barelu. Prognozira se da će većina viška zaliha na globalnom tržištu biti potrošena do polovine 2009. godine. „Očekujemo da će cena nafte biti u opsegu 55–65 USD/bbl tokom leta ove godine, a u opsegu 60-75 USD/bbl na kraju godine,” ističe Jakub Zidon, analitičar u sektoru nafte i gasa i autor izveštaja.

Iako je do sada fokus uglavnom bio na strani potražnje, očekuje se da će segment snabdevanja sasvim sigurno uticati na budući razvoj cene nafte. Troškovi proizvodnje postaju sve intenzivniji, neophodno je zameniti značajan deo infrastrukturnih postrojenja do 2020. godine, a brojna naftna polja su već premašila svoj vrhunac proizvodnje. Očekuje se da svi ti faktori u dugoročnoj perspektivi dovedu do porasta cena – analitičari Erste Grupe ostaju na dugoročnoj prognozi cene od 80 USD po barelu.

Za prvu polovinu 2009. godine analitičari predviđaju niži iznos marži za preradu u prvom kvartalu, usled niže ukupne potražnje za prerađenim proizvodima (zbog zimske sezone), dok se očekuje da će proizvodnja ostati relativno stabilna. Taj trend bi trebalo da se nastavi i u drugom kvartalu ove godine, pošto će početak sezone odlazaka na godišnje odmore blago podržati rast marži. Sve u svemu, kratkoročno se očekuje iznos marži od 4,0 USD/bbl.

Uprkos očekivanom smanjenju iznosa marži na preradu, analitičari Erste Grupe smatraju da situacija neće biti isuviše zabrinjavajuća za rafinerije u regionu CIE. Ističu da je nivo složenosti procesa prerade u kompanijama u regionu CIE iznad svetskog proseka, što im daje veću fleksibilnost u odnosu na promene na tržištu. Stoga se očekuje da smanjenje marži za preradu neće biti previše uočljivo u regionu CIE. Nadalje, kompanije imaju bolje izglede da prebrode ovaj negativni scenario.

Na osnovu sadašnjeg negativnog sentimenta na tržištu, analitičari Erste Grupe smatraju da sektor nafte i gasa u regionu CIE posluje ne samo ispod vrednosti konkurentskih evropskih kompanija u odnosu na nivoe odnosa cena i zarada, vrednosti preduzeća/EBIDTA i vrednost preduzeća/prodaja, već i znatno ispod dugoročnog proseka od 10x (na nivou odnosa cena i vrednosti). Trenutno obe tvrdnje imaju smisla, pošto investitori smataju da će akcije u regionu CIE imati visoke stope rizika, dok su cene akcija već dodatno bile pod pritiskom zbog ukupne rasprodaje akcija na finansijskim tržištima. Pošto su kompanije u regionu CIE uglavnom rafinerije (ne računajući OMV i Petrom, sa velikom izloženošću u sektoru eskploatacije nafte), u procene je uključen očekivani pad marži na preradu za ovu godinu. Međutim, analitičari Erste Grupe objašnjavaju da, „uprkos očekivanom smanjenju marži na preradu, profitabilnost kompanija u regionu CIE ne bi trebalo da se pogorša u apsolutnom smislu tokom narednih godina, pošto ne očekujemo tako velike jednokratne stavke kao u trećem i četvrtom kvartalu 2008.g.”

• OMV i dalje ostaje najbolji izbor, sa preporukom da se akcije kupuju, uprkos najavljenim nižim ciljevima proizvodnje i nižoj proceni vrednosti (39 EUR po akciji). Snažna izloženost OMV-a segmentu eskploatacije nafte smatra se prednošću, uglavnom zbog očekivanog povećanja cene sirove nafte u narednim mesecima.

• MOL je dobio sniženu ocenu i preporuku da se akcije akumuliraju (umesto ranije preporuke da se akcije kupuju), a dvanaestomesečna ciljna cena je smanjena na 13.000 HUF. Uprkos ovoj i dalje pozitivnoj preporuci o akcijama, analitičari Erste Grupe preporučuju obazrivost prilikom kupovine akcija MOL-a, zbog velike izloženosti kompanije prema pogoršanom ekonomskom okruženju u Mađarskoj.

• Poljske rafinerije su snažno pogođene velikim revalorizacionim gubicima, ali investitori su takođe iznenađeni njihovom sve većom zaduženošću. Nema mnogo prostora za dalja smanjenja cena akcija, ali oporavak može biti dug, posebno u slučaju manjeg i osetljivijeg Lotosa. I Lotos i PKN Orlen su dobili snižene ocene i preporuku da se akcije smanjuju, odnosno održavaju, sa dvanaestomesečnim ciljnim cenama od 15,5 PLN i 27 PLN.

• Unipetrol je snažno pogođen kolapsom petrohemijskog segmenta. S jedne strane, okruženje skoro da ne može biti gore nego što jeste. Međutim, poljski vlasnici bi mogli iskoristiti svoj snažan bilans stanja, koji i dalje ostaje velika neizvesnost za buduću strategiju kompanije. Kao rezultat toga, analitičari Erste Grupe su smanjili ciljnu cenu na 120 CZK, uz preporuku da se akcije smanjuju.

• Uprkos rezultatima restrukturiranja koji još uvek nisu vidljivi, analitičari ističu kompaniju Petrom zbog snažne izloženosti prema segmentu eksploatacije. Pošto se očekuje povećanje cene sirove nafte, preporuka za Petrom je da se akcije akumuliraju, sa ciljnom cenom od 0,17 RON.

Izgledi za 2009. godinu i nadalje: stabilna cena sirove nafte u EUR, niže marže
Prva polovina 2009.g. biće nepovoljna za sektor eksploatacije nafte, pošto će prosečna cena sirove nafte verovatno ostati ispod 50 USD/bbl. Nakon dostignute najviše cene od 140 USD/bbls krajem juna, cena sirove nafte je pala ispod 40 USD/bbl u drugoj polovini 2008.g. Stoga su analitičari Erste Grupe umanjili prognoziranu cenu sirove nafte za 2009. godinu (na 58 USD/bbl) i nadalje (uz postepeno povećanje do iznosa od 80 USD po barelu, što treba da bude dugoročno održiva cena), uporedo sa prognozama o kretanju kursa EUR/USD. Što se tiče marži, analitičari očekuju da će srednjoročno doći do smanjenja marži rafinerija usled pritiska nastalog povećanjem obima snabdevanja i usporavanjem privrednog rasta, što bi uglavnom trebalo da dovede do nižih srednjih iznosa marži na destilate. Najveća „žrtva” sadašnje ekonomske krize svakako je petrohemijski segment, ali se može očekivati blagi oporavak ili stabilizacija u odnosu na sadašnje niske nivoe. Što se tiče kompanija iz regiona CIE, analitičari i dalje izdvajaju OMV usled snažne izloženosti prema segmentu ekslpoatacije nafte, gde se očekuje oporavak u narednim kvartalima. Takođe, očekuje se da će rafinerije profitirati od sve većih marži na benzin.

Pročitajte i ovo...