Home VestiBiznis & Finansije G-20: Teško do kompromisa

G-20: Teško do kompromisa

by bifadmin

Šefovi vodećih privreda i zemalja u razvoju okupljeni na kriznom samitu Grupe 20 pokušaće da usaglase stavove kako bi se prevazišla svetska ekonomska kriza.

Skup se, kako prenosi BBC, održava u atmosferi sumornih prognoza više međunarodnih institucija koje ukazuju da će svetska ekonomija ove godine i prvi put od okončanja Drugog svetskog rata zabeležiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija bi želele da zemlje kontinentalne Evrope učine više na podsticanju rasta, ali je za Francusku i Nemačku ključno pitanje uvođenje dodatne finansijske kontrole kako bi se sprečilo eventualno ponavljanje krize. Američki predsednik Barak Obama naglasio je da svetski lideri neće biti saglasni u svemu, ali da je sastanak u Londonu prilika za suočavanje sa krizom koju ne bi trebalo propustiti.

Francuska i Nemačka juče su iznele zajednički zahtev da se, kao uslov za postizanje sporazuma na samitu G20, uvede daleko rigoroznija kontrola rada banaka, hedž fondova i poslovanja u zemljama koje su, zbog labavih poreskih zakona, poznate kao poreski rajevi. Francuski predsednik Nikola Sarkozi istakao je da navedeni zahtevi nisu za pregovaranje, a nemačka kancelarka Angela Merkel da se ponavaljanje globalne krize mora izbeći po svaku cenu.

Pročitajte i ovo...