Home VestiBiznis & Finansije MMF u Hrvatskoj samo u prolazu – za sada

MMF u Hrvatskoj samo u prolazu – za sada

by bifadmin

Specijalno za Bifonline iz Zagreba, Davorka Zmijarević


Hrvatska vlada neće tražiti intervenciju Međunarodnog monetarnog fonda za podršku svojim mjerama očuvanje financijske stabilnosti, barem za sada. Jučer je završen višednevni boravak delegacije MMF-a u Hrvatskoj radi pregleda stanja i sastavljanja redovnog godišnjeg izvještaja i o eventualni stand-by aranžman nije se razmatrao u razgovorima s vladom.

Stanje hrvatskih financija nije alarmantno. Naprotiv, šef delagacije Athanasios Arvantis označio je hrvatski financijski sektor kao jedan od najstabilnijih je u regiji, zahvaljujući politici i mjerama Narodne banke, pa je Hrvatska za sada kroz ovu krizu prošla bez većih lomova.

Primjeren je i rebalans proračuna koji je vlada nedavno izradila i mjere smanjenja potrošnje. Ovaj rebalans je bio apsolutno potreban, ali je pitanje da li će biti i dovoljan. Stručnjaci MMF-a nisu jedini koji smatraju da je ovo samo prvi u nizu rebalansa ove godine koji će smanjivati rashodovnu stranu budžeta, jer će biti teško namaknuti dovokjne prihode. U nepovoljnoj varijanti kretanja u hrvatskoj privredi, bruto domaći proizvod mogao bi pasti u ovoj godini i do 4%, dakle dvostruko više nego što sada predviđa vlada, a zbog pada glavnih motora rasta, potrošnje i investicija. Za sada MMF preporučuje da vlada mora sve napore usmjeriti na kontrolu troškova u javnom sektoru i na reformu javne uprave.

Sljedeći rebalans mogao bi doći na red već u septembru kada već budu vidljivi rezultati turističkog sektora. Iako to delegacija nije ovom prilikom rekla, vlada bi tada bi mogla konačno pozvati i Fonda da podrži njene mjere za održanje financijske stabilnosti, najviše na način da stand by aranžmanom Hrvatskoj olakša pristup financijskim tržištima. Ovo je mišljenje nekih ekonomista u Hrvatskoj, koji smatraju da je MMF već i trebalo pozvati. Naime, ako se u septembru steknu neki negativni momenti: pad turističke aktivnosti za 4-5%, nemogućnost države da izađe na financijska tržišta, te ako izostanu narudžbe za izvoz krajem godine, tada će poziv MMF-u za asistenciju biti izgledniji.

Uostalom, rekao je u šef delegacije Arvantis u Zagrebu, takav poziv ne treba smatrati porazom domaće politike jer su neke zemlje u regiji , na pr. Srbija i Mađarska, smatrale korisnim da pozovu MMF. Kako je rekao jedan hrvatski ekonomista, nepoznanica ima toliko da su sve opcije otvorene.

Pročitajte i ovo...