Home VestiBiznis & Finansije Njemačka: Meso postaje hrana nižih društvenih slojeva

Njemačka: Meso postaje hrana nižih društvenih slojeva

by bifadmin

Meso u Njemačkoj sve više postaje hrana nižih društvenih slojeva, a građani koji dobro zarađuju i koji su univerzitetski obrazovani jedu najmanje šnicli ili kobasica. To je rezultat objavljene Nacionalne studije o ishrani koja se bavi i odnosom potrošnje određenih namirnica i socijalnog statusa.

„Prijeti opasnost da meso postane hrana nižih društvenih slojeva“, ocijenio je jedan od autora studije, profesor za marketing životnih namirnica na Univerzitetu u Getingenu Ahim Špiler (Achim Spiller).

Istraživači ukazuju da ima istorijskih preokreta u toku koje javnost ne primjećuje što se upravo sada događa sa prehrambenim navikama viših društvenih slojeva koje se iz temelja mijenjaju.

U svim ranijim epohama količina potrošenog mesa je rasla u skladu sa socijalnim statusom.

Sada se trend izmijenio i potrošnja mesa u Njemačkoj opada sa primanjima i nivoom obrazovanja građana.

Jedan od uzroka je pad ugleda mesne industrije koja se već godinama bori sa skandalima vezanim za stočne zaraze ili za korištenje nedozvoljenih sredstava u uzgoju ili liječenju stoke što potom negativno utiče na kvalitet mesa.

Pored toga, značajan dio građana spreman je da potrošnju mesa smanji i iz zdravstvenih razloga, kao i zbog upozorenja ekoloških stručnjaka da njegova proizvodnja negativno utiče na klimu u svijetu.

Potrošnja mesa u Njemačkoj je sa više od 66 kilograma godišnje po stanovniku sredinom 1980-ih godina, opala na 60,3 kilograma.
(www.biznis-monitor.hr)

Pročitajte i ovo...