Home VestiBiznis & Finansije Novi sajt o kulturi i sportu u jugoistočnoj Evropi

Novi sajt o kulturi i sportu u jugoistočnoj Evropi

by bifadmin

Evropska komisija pokrenula je sajt www.southeast-europe.eu na kojem će se predstaviti kultura i sport država jugoistočne Evrope (ex-Yu bez Slovenije, plus Albanija i Turska).

Glavni direktorat Europske komisije za proširenje pokrenuo je novi sajt koji će pisati o kulturi i sportu jugoistočne Europe. Novinari sa zapadnog Balkana (ex-Yu minus Slovenija plus Albanija) i iz Turske na southeast-europe.eu predstavljaju umetnost, ples i pozorište, film, gastronomiju, književnost, muziku i sportove u regionu.

Web strane Southeast Europe: People and Culture (Jugoistočna Europa: ljudi i kultura) osmišljene su u cilju podizanja svijesti o kulturnom bogatstvu zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidatkinja za članstvo u EU iz jugoistočne Evrope, te preispitivanja predrasuda prema tim zemljama.

Na ovim web stranicama možete pronaći članke o lokalnoj muzičkoj sceni, filmskoj produkciji, knjigama, hrani i mnogim drugim temama. Kalendar događanja pruža posetiocima priliku da saznaju sve o kulturnim i sportskim događanjima u regionu.

Članke za ove web strane pišu novinari i nezavisni pisci iz regiona. Prva izdanja, među ostalim, predstavljaju: Svetski kup u alpskom skijanju u Zagrebu (Hrvatska), Međunarodni muzički festival u Ankari (Turska), umetnika mozaika koji ruši sve rekorde Saimira Stratia (Albanija), Bijenale savremene umetnosti u Sarajevu (Bosna i Hercegovina), te tradicionalni folklorni ples „kolo“ (Srbija). Novi članci objavljivaće se svake nedelje.

Tekstovi su na engleskom.

Pisci i fotografi iz regiona koji žele sudelovati u ovom projektu, mogu se prijaviti na email: info@southeast-europe.eu.

Pročitajte i ovo...