Home VestiBiznis & Finansije Profesor se zalaže za legalizaciju droga

Profesor se zalaže za legalizaciju droga

by bifadmin

Ekonomista Džefri Miron (Jeffrey Miron), profesor sa Harvarda, zalaže se za legalizaciju droga, jer smatra da bi se tako smanjilo nasilje.

U tekstu koji je krajem marta napisao za CNN, daje razne cost-benefit argumente za legalizaciju teških droga, tvrdeći da bi se ovim aktom smanjilo nasilje, terorizam i kriminal. Razmatrajuči situaciju u Meksiku, profesor tvrdi da je nasilje na ulicama uglavnom rezultat borbe između narko kartela.

Profesor Miron smatra da je svakako bolja varijanta legalna kupovina droge, ali i rešavanje razmirica u ovoj vrsti trgovine pred sudovima umesto na „podzemne“ načine. Kao argument navodi da je za vreme Prohibicije, alkoholna industrija takođe bila uzrok povećane stope nasilja.

Osim nasilja, bili bi redukovani ostali kriminalni akti, poput otmica i podmićivanja političara i sudija. Takođe, teroristi za novac pružaju usluge zaštite proizvođačima droga, te bi i oni legalizacijom bili oštećeni.

Onima koji ovoj teoriji suprotstavljaju medicinske razloge, poput razvijanja bolesti zavisnosti, profesor daje kontra argument – pomoglo bi se obolelima od raka i ostalih bolesti u kojima se marihuana može primeniti u terapiji. Narkomani bi lakše dolazili do pribora i samim tim bi se usporilo prenošenje HIV virusa.

Američke vlasti troše 44 milijarde dolara godišnje na borbu sa rasturačima droge, a profesor Miron smatra da bi posle legalizacije, preko poreza mogli da naplate oko 33 milijarde, pa ko hoće da se drogira nek izvoli, ali će se država na njemu bogatiti.

Međutim, mnogi naučnici smatraju da droge ne treba legalizovati, i da ovaj način razmišljanja nije moderan već neodgovoran. Oni na argument da svako ima pravo izbora da li će konzumirati droge odgovaraju da ljudi postaju robovi, te da kad se „navuku“ konzumacija više nije njihov slobodan izbor. Dalje, oni navode da se za vreme administracija koje su se blaže odnosile prema drogama povećao stepen uživalaca. Takođe, smatraju da se ne bi smanjilo nasilje, jer nalaze veliki stepen povezanosti između konzumacije droge i kriminalnih aktivnosti.

Pročitajte i ovo...